KitchenAid 5KSB4026ECA
- Inhoud mengbeker1 t/m 1,5 liter
- Vermogen1100 t/m 1200 watt
- OptiesAfneembare kan, Vaatwasserbestendig, Anti-slip voetjes, Makkelijk schoonmaken
Wil je een blender kopen? Een veelgestelde vraag is: wat kun je doen met een blender? De mogelijkheden zijn eindeloos: sauzen en soepen bijvoorbeeld. Ook willen mensen graag weten welke blender voor smoothies geschikt is. Of je nu een grote blender zoekt of een kleine keukenblender: ga hier blenders vergelijken.
Wil je een blender kopen? Een veelgestelde vraag is: wat kun je doen met een blender? De mogelijkheden zijn eindeloos: sauzen en soepen bijvoorbeeld. Ook willen mensen graag weten welke blender voor smoothies geschikt is. Of je nu een grote blender zoekt of een kleine keukenblender: ga hier blenders vergelijken.
Een blender is een keukenapparaat waarmee je kunt mixen en pureren. Het valt dan ook onder de mixers. Je kunt in een blender bijvoorbeeld sappen maken door (bevroren of vers) fruit in de mix te gooien, of iets pureren zoals bepaalde groenten om bijvoorbeeld een babyhapje te maken. Een blender ziet er vaak uit als een soort waterkan van glas die je op de van elektriciteit voorziene voet klikt. Belangrijk verschil is dat er aan de onderzijde messen zitten die snel roteren en dat de bovenzijde van de kan is afgesloten met een deksel. Het mixen gaat namelijk zo hard, dat er anders aan de bovenzijde vanalles uit de blender komt waardoor de keuken vies zou worden. Het is bij veel blenders mogelijk om zelf te kiezen hoe hard de messen roteren, zodat je het verschil kunt maken tussen iets fijn snijden en iets pureren.
Er zijn veel keukenapparaten die we onder de mixers scharen: de handmixer, de staafmixer, de keukenmachine (ook wel foodprocessor) en de blender. Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een blender en een keukenmachine, maar dit is heel eenvoudig. Een keukenmachine is een soort deegkom waarin voedsel kan worden klein gehakt of gepureerd. Vaak zijn er meer functies aanwezig op zo’n apparaat en zijn ze aanzienlijk duurder. Een blender is wat dat betreft toegankelijker. Je hebt er al een voor twintig euro, met luxere blenders van zo’n 200 euro als uitschieters. Bij een blender is het vermogen belangrijk. Dat maakt namelijk het verschil tussen de hoeveelheid en de stevigheid van het voedsel dat hij aankan. Hierbij speelt ook de snelheid waarmee je de messen laat roteren vaak een rol. Hoe meer weerstand, hoe meer vermogen de blender nodig heeft om de klus te klaren. Denk bijvoorbeeld aan het hakken van ijsblokjes. Overvraag je het apparaat, dan kan hij stuk gaan.
Het is dan ook verstandig om grove stukken te snijden van hetgeen je in de blender wil doen: op die manier is het apparaat makkelijker en sneller klaar. Bovendien passen sommige etenwaren niet in de mengbeker van de blender. Sommigen zijn rond en wat smaller, terwijl anderen juist vierkant zijn en wat breder. Vaak is een blender ongeveer 1,5 liter groot en is de mengbeker gemaakt van plastic of glas. Glas is vaak duurder en is makkelijker schoon te maken. Zo kan dat vaak in de vaatwasser, terwijl je een plastic mengbeker volledig kunt vernielen door hem in de vaatwasser te doen. Ook blijven bepaalde kleuren vlekken lang zitten in plastic, waardoor een glazen variant vaak de voorkeur geniet, al zijn die wel wat zwaarder en wat duurder. Beide varianten zijn verkrijgbaar met schenktuit, wat het makkelijker maakt om de inhoud eruit te halen. Er zijn ook varianten met een speciaal vulgedeelte in het deksel, zodat je niet het hele deksel hoeft te verwijderen als je nog iets wil toevoegen.
Wat de beste blender is voor jou, hangt af van wat je er mee wil doen. Wil je alleen smoothies maken van zacht fruit, dan hoef je er niet heel veel geld in te steken. Wil je ze echter maken met bevroren fruit, dan zal je blender van betere huize moeten komen (lees: een hoger wattage moeten hebben). Daarnaast zijn er multifunctionele blenders, sapcentrifuges en slowjuicers. De multifunctionele blender is zoals de naam al doet vermoeden en alleskunner. Hiermee maak je niet alleen sapjes, maar kun je ook dingen fijnhakken voor andere toepassingen. Bovendien zijn deze blenders ook heel eenvoudig schoon te maken, omdat je ze makkelijk uit elkaar haalt. Een sapcentrifuge is wat dat betreft wat lastiger schoon te maken, al heeft die weer als voordeel dat het sap zodanig uit groente en fruit wordt geperst dat er een heel vloeibaar goedje overblijft zonder stukjes en lobbigheid. Ook hoef je niets te schillen: je kunt groente en fruit er zo indoen en de centrifuge doet de rest. Het spijtige is wel dat een sapcentrifuge het sap eruit draait, waardoor er vitaminen en mineralen verloren gaan. De slowjuicer is daar beter in. Die pakt het rustiger aan en kneedt de groenten en vruchten eerst zodat er geen vitaminen en mineralen verloren gaan. Bij een blender denken de meeste mensen echter aan de multifunctionele blender.
Een blender kopen doe je bij online warenhuizen en winkels met huishoudelijke apparatuur. Er zijn veel merken om uit te kiezen, net als groottes en verschillende wattage. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, des te prijziger is de blender. Bedenk goed waarvoor je de blender wil gebruiken om te bepalen welk type blender goed bij je past. Misschien is je keuze afhankelijk van je budget, of wil je per se een blender in een bepaalde kleur om te passen bij je interieur? Er is een grote keuze in blenders en merken, waardoor je het zo sober kunt houden als je wil en zo gek kunt maken als je wil.