Informatie over tuners
Losse tuners worden vandaag de dag het meest toegepast als men gebruik maakt van aparte componenten. Een losse tuner aangesloten op een versterker met de ‘juiste’ kabels geeft een mooier, helderder geluid dan een receiver. De tuner heeft op deze manier namelijk minder last van omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het geluid.
De meeste radioprogramma's worden nu nog analoog uitgezonden via de middengolf (AM) en FM. In Nederland vindt men op de FM tussen 87.6 - 107.8 MHz alle zenders en op de AM tussen 522 kHz-1611 kHz. Bij de meeste tuners is het mogelijk om alle zenders in één keer automatisch op te zoeken.
DAB
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcasting' en zorgt voor digitale radio-uitzendingen via de ether met een hoge geluidskwaliteit. Het is een relatief nieuwe manier van uitzenden en vraagt dan ook om een ander type radio. DAB zendt uit via een digitaal signaal. Dit is minder storingsgevoelig en naast geluid kan het ook andere informatie meesturen. Men is begonnen met uitzenden in de Randstad. Inmiddels is het bereik uitgebreidt met Gelderland en Noord Brabant. Het zijn vooral de publieke omroepen die via DAB te ontvangen zijn.
RDS
Als de tuner is uitgerust met RDS (Radio Data System) kan het digitale informatie ontvangen en weergeven, wat door het betreffende station wordt uitgezonden. Mogelijkheden hierbij zijn het doorgeven van verkeersinformatie (RDS/EON) of het doorgeven van het programma type (RDS PTY). Naast het 'gewone' radiosignaal dat je hoort wordt een extra digitaal signaal uitgezonden. De radio analyseert dit signaal en geeft het weer op het lcd-display. Het kan bijvoorbeeld gaan om de naam van de artiest en het nummer, de filemeldingen of de reclameboodschappen.
-
1
-
2
-
3