Thermostaat kopen | Tips en informatie | Kieskeurig.nl

Wil je een thermostaat kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct Thermostaten vergelijken Bekijk en vergelijk

Thermostaat kopen: informatie en tips

Wat is een thermostaat?

Er is niets zo fijn om de verwarming aan te zetten als je na een koude en gure dag thuiskomt. Meestal doe je dat met behulp van de thermostaat: een kastje in huis waarop je de gewenste temperatuur voor je woning instelt. De thermostaat is verbonden met je centrale verwarmingssysteem en stelt je in staat om de temperatuur in huis te verhogen of juist te verlagen.

Deed je dat met een thermostaat van vroeger meestal door aan een draaischijf te draaien, tegenwoordig bevatten de meeste thermostaten digitale displays en bijbehorende drukknopjes waar je alles mee regelt. Sommige thermostaten bedien je zelfs met behulp van een app. Zo’n thermostaat wordt ook wel een slimme thermostaat genoemd en zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer je weggaat van het werk je de verwarming alvast kunt inschakelen.

Direct thermostaten vergelijken

De functies van een thermostaat

De functies van een thermostaat

De basisfunctie van een thermostaat is natuurlijk om de temperatuur in huis te regelen. Maar er zijn nog meer features die bepalen wat je met je thermostaat allemaal kan. Naast het handmatig instellen van de temperatuur, bevatten veel thermostaten ook een programmeerfunctie. Je stelt dan in hoe laat je verwarming elke dag aangaat. Zodat als je ’s ochtends gaat douchen de temperatuur in de badkamer bijvoorbeeld al 21 graden is of dat als je thuiskomt de verwarming lekker aan staat op de door jou gewenste temperatuur. Heb je een slimme thermostaat die is gekoppeld aan een app? Dan heb je nog veel meer instelmogelijkheden. Niet alleen kan je dan de temperatuur vooraf al instellen, je thermostaat weet dan bijvoorbeeld ook dat je binnen een straal van drie kilometer van je huis bent. Op dat moment gaat de verwarming alvast aan, zodat je bij thuiskomst een voorverwarmde kamer aantreft. De meeste features die thermostaten bevatten, zijn er op gericht om energie te besparen. Dit soort bespaarfuncties zijn dan ook vaak een onderdeel van een thermostaat.


Verschillende soorten thermostaten

Verschillende soorten thermostaten

Het is wat lastiger om een goed onderscheid te maken tussen de verschillende soorten thermostaten. Tot een paar jaar geleden had je meestal alleen de keuze uit een conventionele thermostaat en een klokthermostaat. Maar tijden veranderen en huizen kunnen we slimmer maken.


  • De traditionele thermostaat

    Een conventionele thermostaat is nog redelijk vaak aanwezig in woningen, maar zie je bij nieuwbouw nagenoeg niet meer terug. Je hebt types die je met de hand kunt bedienen en daarnaast ook elektronische conventionele thermostaten, voorzien van een display. Een kwikschakelaar of elektrische module in de thermostaat meet de kamertemperatuur en vergelijkt die met de waarde die je hebt ingesteld. Is er een afwijking, dan zorgt de thermostaat dat je centrale verwarming warmer of juist kouder wordt om zo de juiste temperatuur te bereiken.

    Een klokthermostaat maakt gebruik van de tijd om te bepalen of de temperatuur moet worden aangepast. Zo’n thermostaat heeft tijdsdetectie en neemt waar of jij als bewoner de ruimte verlaten hebt. Vervolgens brengt hij na een ingestelde periode de temperatuur naar beneden. Dat zorgt voor een flinke energiebesparing.

    Bekijk en vergelijk thermostaten

  • Een slimme thermostaat kiezen

    Op dit moment kiezen veel mensen voor een slimme thermostaat als zij een nieuwe thermostaat nodig hebben. Met behulp van een app die je installeert op je telefoon of tablet bedien je dan eenvoudig je thermostaat. Zelfs als je niet thuis bent, zet je dan de verwarming aan of uit. Slimme thermostaten beschikken trouwens soms ook over een touchscreen display, zodat je op het apparaat zelf informatie kunt aflezen en deze kunt bedienen.

    Het is ook mogelijk om in te stellen dat je verwarming automatisch aangaat als jij (uiteraard met je smartphone) binnen een straal van een paar kilometer van je huis bent. Slimme thermostaten zijn daarbij vaak ook zelflerend. Als je vaak op dezelfde momenten thuiskomt, dan ‘weet’ je thermostaat dat en zorgt hij ervoor dat de volgende keer op hetzelfde tijdstip je huis al op de gewenste temperatuur is ingesteld.

    Bekijk en vergelijke slimme meters

  • Zo kies je de juiste thermostaat

    Als je een thermostaat gaat kiezen, stel je dan eerst de vraag wat voor soort cv-ketel je hebt. Niet elke thermostaat is namelijk compatibel met elk soort cv-ketel. Kies je een aan/uit thermostaat, dan is die geschikt voor elke ketel. Heb je een modulerende cv, dan wil je natuurlijk ook dat je thermostaat optimaal gebruik kan maken van de modulerende functie. Bij een modulerende cv kan je ketel zowel zacht als hard en krachtig branden. Je ketel produceert dan weinig of juist heel veel warmte en past zich daarbij gemakkelijk aan de warmtevraag van je huis aan. Een modulerende cv-ketel verbruikt hierdoor veel minder energie.

    Vervolgens ga je kijken wat je nieuwe thermostaat allemaal moet kunnen. Als je alleen de temperatuur wil aanpassen, dan kies je voor een kamerthermostaat. Heel eenvoudig om te bedienen, maar het is verder niet mogelijk om er tijden mee in te stellen. Wil je ook nog warmteprogramma’s instellen? Dan kies je voor de klokthermostaat. Met behulp van verschillende programma’s stel je in op welke dagen van de week en op welke tijdstippen de verwarming aan of juist uit gaat. Als je je thermostaat ook nog op afstand wilt bedienen, dan is je enige keuze om een slimme thermostaat aan te schaffen. Je stelt alles in via een app op je telefoon of tablet of met behulp van je laptop of pc.

    Heb je al je eisen en wensen goed voor jezelf op een rijtje gezet? Dan ben je op het punt beland om een definitieve keuze te maken voor een nieuwe thermostaat. Onze vergelijker helpt je met de laatste stappen in je aankoopbeslissing.

    Hier kun je eenvoudig je thermostaat vergelijken met andere thermostaten


Technologieen
Eenvoudig thermostaten vergelijken Bekijk en vergelijk

Nieuwste ontwikkelingen rondom de thermostaat


De slimme thermostaat heeft de toekomst en steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om dit type thermostaat in huis te gebruiken. Het is niet alleen een handige methode, slimme thermostaten zijn vooral ideaal met het oog op energiebesparing. Bovendien zijn steeds meer apparaten in huis aangesloten op het internet. Dit wordt ook wel ‘The Internet of Things’ genoemd. Zo creëer je eindeloze mogelijkheden voor draadloze bediening en communicatie. Niet alleen tussen jou en je apparaten in huis, maar ook tussen de apparaten onderling. Je stelt dan gemakkelijk acties in, zodat bijvoorbeeld de lichten in huis aangaan als de thermostaat aanspringt. Je huis is dan niet alleen verwarmd bij thuiskomst, maar ook nog eens verlicht. De komende jaren zal de integratie met andere apparaten dan ook alleen maar toenemen.


Beste thermostaten
Populairste thermostaten