Resolutie
De resolutie van een televisie laat zien hoeveel pixels er op een televisiescherm aanwezig zijn, wat een indicatie geeft hoe scherp het beeld is. Tegenwoordig zijn vrijwel alle televisies in HD kwaliteit: 1920 bij 1080 pixels. Nieuw is de ontwikkeling van 4K Ultra HD. Dit biedt een viermaal hogere resolutie dan Full HD wat we nu kennen; 8 miljoen pixels in plaats van 2 miljoen. Dit betekent dat je een veel scherper beeld kunt schrijven omdat je vier keer zoveel pixels in je beeld hebt als bij een Full HD televisie. Dit heeft ook als voordeel dat je ook dichter bij je televisie nog een scherper beeld ziet, en is vooral relevant bij de wat grotere schermen.
Meer 4K tv's
Beeldverversing
Beeldverversing, of framerate, geeft aan hoeveel keer per seconde de televisie het beeld kan vernieuwen. Hoe sneller dit is, hoe vloeiender het beeld is. Dit is voornamelijk te zien bij heel snel bewegende beelden zoals bij actie- of sportscenes. Beeldverversing wordt aangegeven in Hertz (Hz): een televisie met 100Hz kan het beeld 100 keer per second verversen. Tegenwoordig zijn er televisies die wel 1000 Hz of meer hebben, maar het is de vraag hoeveel zin dit heeft; onze ogen zien boven de ca. 200 Hz weinig verschil.
Smart tv
Een Smart tv is een televisie die verbonden kan worden met het internet en waarmee je verschillende apps kunt installeren. Zo kun je bijvoorbeeld Netflix kijken of je televisie met je telefoon of tablet besturen zonder dat je daarvoor nog een extra apparaat nodig hebt.
Meer Smart tv’s
Schermgrootte
LED tv’s zijn er in vele soorten en maten. Het formaat van televisies wordt vaak in inches (“) aangeduid, waarmee de diagonaal van het scherm bedoeld wordt. Deze maten gaan van zo’n 20” (50cm) tot wel meer dan 75” (190 cm). Welk formaat het beste is, hangt af van jouw voorkeur en de ruimte waar de televisie in komt te staan. Onder de kop ‘Welke LED TV past bij jou’ gaan we hier verder op in.
Let hier ook op bij de aanschaf van een LED tv
Een ander verschil zit in de bediening van het apparaat. Sommige tv’s hebben nog een traditionele afstandsbediening, maar er verschijnen steeds meer alternatieven. Zo zijn er televisies die via je telefoon bediend kunnen worden of met stembediening, of met een afstandsbediening die meer op een computermuis met scrollwiel en soms zelfs touch interface.
Er is ook een verschil tussen de manieren waarop het scherm verlicht wordt. Bij full LED televisies zitten er achter het gehele scherm LED-verlichting. Dit zorgt ervoor dat de verlichting gelijkmatig verdeeld is en dat deze per deel van het scherm aangepast kan worden aan wat er op het scherm te zien is; zo kunnen donkere gebieden donkerder gemaakt worden voor meer contrast. Bij Edge Lit schermen zitten er alleen aan de randen LED lampen en wordt dit licht verdeeld over het scherm met gebruik van spiegels. Dit zorgt ervoor dat de tv platter kan worden, maar dat het licht soms minder gelijkmatig verdeeld kan worden.