Informatie over rijstkokers / stoomkokers

Naast de traditionele manieren van voedsel bereiden, zoals het koken in water en het bakken, kun je ook des gerechten klaar maken door middel van stoom. Een stoomkoker, ook wel voedselstomer genaamd, is een apparaat waarmee dit eenvoudig gaat.

friteuse

Bekijk alle Rijstkokers / stoomkokers

Gezond eten

Stomen zorgt ervoor dat de natuurlijke smaak van ingrediënten behouden wordt. Vitamines en andere voedingsstoffen gaan minder snel verloren, dan bijvoorbeeld bij het koken in water. Hierbij worden veel smaak- en voedingsstoffen weggegooid met het kookwater.

Bij het gewone koken van eten in water, ontrekt het water zout aan het eten. Omdat bij het stomen van voedsel de ingrediënten niet in contact komen met water is er in principe geen toevoeging van zout nodig. Wil je toch een extra smaaksensatie, dan kun je bijvoorbeeld in plaats van water bouillon gebruiken of kruiden toevoegen aan het water.
Koken met stoom gebeurt eveneens zonder toevoeging van vet. Het koken met stoom staat daarom ook garant voor gezonde en lichte maaltijden.

Koken met een stoomkoker

In een stoomkoker wordt water verwarmd door een verwarmingselement. Dit water gaat verdampen en hierdoor ontstaat stoom. De hitte van de stoom zorgt ervoor dat de ingrediënten gaar worden. Het water bevindt zich onderin de stoomkoker. Boven het waterreservoir bevinden zich de stoomschalen waar de ingrediënten in kunnen worden gelegd. Het aantal schalen verschilt per type stoomkoker.

De schalen zijn bovenop elkaar gestapeld. In de onderste schaal kun je bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vis leggen, terwijl je in de bovenste schaal de groenten legt. Er vindt geen geur- of smaakoverdracht plaats tussen de verschillende ingrediënten. Met een stoomkoker kun je zo eenvoudig een volledige maaltijd klaarmaken. Houd wel rekening met de gaartijd van de verschillende ingrediënten. De onderste stoomschaal vangt de meeste stoom op. Leg daarom in de onderste schaal de ingrediënten die de meeste tijd nodig hebben om te garen.

Het koken van gerechten met stoom gebeurt bij een constante en lage temperatuur van rond de 100 °C. Door de gelijkmatige opwarming van het voedsel blijven de vorm en smaak van het eten beter bewaard.
Dankzij de vochtige hitte van de stoom zullen de ingrediënten niet uitdrogen of aanbranden.

Variatie in het stomen

Met een stoomkoker is het mogelijk om veel verschillende soorten producten te bereiden. Zo kun je denken aan:

  • Groenten
    Je kunt alle soorten groenten stomen. Verse groenten behouden hun voedingsstoffen, smaak en structuur door het stomen.
  • Vis
    De structuur van vis blijft beter behouden door stomen. De omega 3 vetzuren, waar vis rijk aan is, blijven bewaard. Alle soorten vis kunnen worden gestoomd.
  • Rijst
    Rijst krijgt een luchtigere structuur wanneer het klaargemaakt wordt door middel van stoom. Vaak wordt er bij de stoomkoker een rijstkom geleverd. Er zijn ook rijstkokers, speciaal gemaakt om rijst te koken. Deze werken via hetzelfde principe als de stoomkoker.
  • Aardappelen
    In plaats van aardappelen koken of bakken, zoals we gewend zijn, kunnen aardappelen ook prima gaar gestoomd worden.
  • Eieren
    In ongeveer 10 minuten is het ei gekookt in de stoomkoker. Sommige stoomkokers hebben een geïntegreerd eierrekje, soms wordt een rekje er los bij geleverd.
  • Vlees
    Vlees met een korte bereidingstijd kan gestoomd worden, zoals een biefstukje of een varkenshaasje. Omdat de temperatuur rond de 100 °C blijft, is een stoomkoker niet geschikt om vlees in te braden. Het vlees blijft mals, maar wel wat bleekjes bij het bereiden met stoom. Ook gevogelte is goed te bereiden in een stoomkoker.

Meerdere mogelijkheden

  • Ontdooien/Opwarmen
    Naast koken kun je in de stoomkoker ook producten ontdooien, opwarmen en warm houden. Dat laatste kan alleen als de stoomkoker beschikt over een warmhoudfunctie.
  • Automatische afslag
    Een stoomkoker met automatische afslag slaat automatisch af wanneer de gerechten klaar zijn. Zo hoef je het kookproces niet in de gaten te houden, de stoomkoker doet het werk.
  • Waarschuwingssignaal
    Sommige stoomkokers beschikken over een waarschuwingssignaal, zodat je weet wanneer het tijd is om aan tafel te gaan.

Stoomschalen

De inhoud van de stoomschalen kan verschillen. Soms hebben de schalen van een stoomkoker een verschillende inhoud, soms dezelfde. Het kan ook zo zijn dat de schalen een vlakverdeling hebben. Zo kun je nog meer verschillende ingrediënten tegelijk bereiden. Groenten, aardappelen en vis kun je stomen in de stoomschalen met gaatjes in de bodem van de schaal.
De dichte stoomschalen zijn geschikt voor bijvoorbeeld rijst en deegwaren, eigenlijk alle producten die je wil stomen met toevoeging van vocht.

Beste rijstkokers / stoomkokers
Populairste rijstkokers / stoomkokers