Features van een navigatiesysteem
Elke navigatiesysteem beschikt over eigenschappen die bepalen wat je met het apparaat allemaal kunt doen. Hierbij is het in eerste instantie nog niet zo van belang waar je je navigatie voor gaat gebruiken (auto, fiets, motor, te voet). Het onderscheid tussen die verschillende soorten komt later aan bod. Nu kijken we eerst naar wat de mogelijkheden bij navigatiesystemen zijn.
Schermgrootte
Als je navigatiesysteem een wat groter scherm heeft, dan is het makkelijker om daar de gegevens (zoals de wegenkaarten) op te zien. Ook de menustructuur en de knoppen (die je bedient door middel van touch) zijn vanzelfsprekend groter als je voor een groter scherm kiest. Het formaat bij de schermen van navigatiesystemen wordt weergegeven in inches, waarbij 1 inch ongeveer 2,54 centimeter is. De afstand wordt diagonaal gemeten en om alles goed te kunnen zien heb je normaal gesproken een scherm van minimaal 3,5 inch nodig.
TMC en LIVE verkeersinformatie
Het komt nogal eens voor dat het druk is op de weg. Files zijn in Nederland dan ook meer regel dan uitzondering. Als je navigatiesysteem over TMC beschikt dan krijg je informatie over de actuele situatie van het wegennet. Dat gaat niet alleen om files, maar bijvoorbeeld ook over gladheid en mist. Je navigatiesysteem kan dan in zo’n geval de route aanpassen die je zou gaan rijden, zodat je de knelpunten kunt omzeilen. Beschikt je systeem over LIVE verkeersinformatie, dan kun je nog meer functies gebruiken. Je ziet (en hoort) waar de flitspalen staan en ziet bijvoorbeeld ook de lokale brandstofprijzen.
Kaarten en updates
Een navigatiesysteem beschikt over kaarten. Het kan zijn dat je een kaart hebt die alleen voor Nederland of de Benelux geldt. Daarnaast zijn er ook kaarten voor (delen van) Europa, specifieke landen en gebieden of zelfs wereldwijde kaarten. Ook is het belangrijk dat de kaarten in je navigatie altijd up-to-date zijn. Daarom beschikken veel navigatiesystemen over Lifetime updates, wat inhoudt dat je altijd gratis beschikt over de nieuwste kaarten gedurende de levensduur van je navigatie. Bij een normale gratis update is de periode vaak wat korter: meestal 1 of 2 jaar. Je kunt ook een abonnement bij je navigatiesysteem afsluiten, zodat je tegen een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding je systeem continu up-to-date kunt houden.
Overige features
De meeste navigatiesystemen beschikken over een weergave van de maximumsnelheid zodat je precies weet hoe hard je mag rijden op een bepaald traject. Heeft je navigatie stembesturing, dan kun je aan het systeem mondeling opdrachten geven. Het werkt veiliger en sneller. Wil je voordat je je eindbestemming bereikt nog ergens een tussenstop maken, dan kun je dat ingeven als je navigatie over tussenstops ingeven beschikt. Tot slot zijn er ook systemen die nuttige informatie bevatten over de plek waar je bent. Dit wordt POI genoemd, oftwel Point Of Interest, Denk hierbij aan tankstations, hotels, vliegvelden en restaurants in de omgeving.