Informatie over naaimachines
Er zijn zeer eenvoudige naaimachines te verkrijgen die ‘maar’ over beperkte steken beschikken, maar er zijn ook apparaten die zelfstandig kunnen borduren. Hoe meer snufjes een naaimachine heeft, hoe duurder de machine is. Wil je een naaimachine kopen, of verschillende naaimachines vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over naaimachines.
Vrije arm
Door middel van een vrije arm gaat het naaien van onder andere broekspijpen en mouwen een stuk makkelijker. Een vrije arm-naaimachine beschikt over een verwijderbaar hoekgedeelte waardoor de naaimachine eenvoudig omgevormd kan worden naar een naaioppervlak.
Naaimachinemotor
Als je zwaardere stoffen (bijvoorbeeld spijkerstof, denim of leer) gebruikt of op een lagere snelheid een optimale doorsteekkracht wilt behouden, heb je een naaimachine nodig met een zwaardere motor.
Gewicht
Nadeel van een zwaar gewicht bij een naaimachine is dat je de naaimachine niet makkelijk kunt verplaatsen. Voordeel hiervan is dat een naaimachine met een zwaarder gewicht stabieler is vergeleken met een lichtgewicht naaimachine.
Functies en mogelijkheden
In vergelijking met vroeger zijn naaimachines tegenwoordig stukken goedkoper. Bovendien is het naaien ook een stuk eenvoudiger geworden, door alle mogelijkheden die een naaimachine heeft.
Het is aan te raden om een lijst te maken met mogelijkheden en functies die jouw naaimachine moet hebben. Zo weet je precies waaraan jouw naaimachine moet voldoen en dat maakt het zoeken een stuk makkelijker. Zaken waar je rekening mee kunt houden zijn bijvoorbeeld het bedieningsgemak, wat voor soort steken de naaimachine kan maken, de mogelijkheid tot borduren en de betrouwbaarheid van een merk.
Voetjes
Op sommige naaimachines kunnen verschillende voetjes geplaatst worden. Met behulp van verwisselbare voetjes kun je een rits inzetten of een knoopsgat in maken.
Wie voor het eerst een naaimachine aanschaft, kan beter een zo’n simpel mogelijk apparaat kopen. Hoe meer functies een naaimachine heeft, hoe ingewikkelder het kan zijn om hem te gebruiken.
Steken
Voor het kiezen van de benodigde functies is het belangrijk om de basisbeginselen van een naaimachine te kennen. Bijvoorbeeld stiksteek, zigzagsteek en stretchsteek kunnen de basisfuncties vormen maar soms kan een knoopsgatsteek ook als basis gezien worden. Dit is afhankelijk van de ervaring en kennis van de gebruiker. Borduursteek
Een borduursteek wordt vaak als luxesteek gezin. Deze steek wordt vooral gebruikt ter versiering en daarom als extra gezien.
Overlocksteek
Deze steek wordt over het algemeen gebruikt voor het in één handeling aan elkaar naaien en afwerken van geweven en elastische stoffen. Er zijn verschillende overlocksteek-soorten zoals standaard overlocksteek, open overlocksteek, gesloten overlocksteek, gesloten overlocksteek met randdraad en versterkte overlocksteek.
Mechanisch of elektronisch
Er zijn mechanische en elektronische (computergestuurde) naaimachines. De mechanische naaimachine kan gezien worden als de ‘ouderwetse’ naaimachine met een slinger, maar dan met een elektrisch motortje. De mechanische machine maakt het naaien een stuk makkelijker met bijvoorbeeld een automatische draadinsteker. Daarnaast zijn deze machines een stuk geluidsarmer geworden.
Een elektronische of computergestuurde naaimachine beschikt over een elektronische printplaat die de naaimachine aanstuurt. Hierdoor zijn de machines van nog meer gemakken voorzien. Met een druk op de knop verschijnt op het digitale schermpje wat je gaat doen. Deze machines werken erg secuur. Wil je een computergestuurde machine, houd er dan wel rekening mee dat bij een reparatie de kosten hoog kunnen zijn.
Naaldstanden
Een naaimachine kan verschillende naaldstanden hebben. De naald kan links, rechts of in het midden geplaatst zijn. Ook zijn er eventuele tussenstappen mogelijk.
-
1
-
2
-
3