Informatie over melkopschuimers
Geniet optimaal van je cappuccino met een perfecte schuimlaag. Lees hier meer over de verschillende soorten melkopschuimers en het perfecte recept voor cappuccino, latte macchiato en enkele andere soorten koffie.
Wat is een melkopschuimer?
Melkschuim is melk met kleine luchtbelletjes erin. De melk kun je op een aantal manieren kloppen om zo lekker mogelijk schuim te krijgen. Dat kan met de hand, maar het beste resultaat behaal je met een elektrische melkopschuimer.
Op Kieskeurig vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een melkopschuimer. Melkopschuimers zijn in verschillende maten en soorten te verkrijgen. Welke past het beste bij jou?
Inhoud van de kan
Er zijn melkopschuimers met een kleine inhoud, maar ook melkopschuimers met een grote inhoud. De inhoud ligt meestal tussen de 0,2 en 1,5 liter. Er bestaan ook melkopschuimers zonder kan. Deze verwarmen de melk natuurlijk niet, maar zijn in de regel wel een stuk voordeliger en kunnen zelfs opgeborgen worden in je bestekla.
Materiaal melkopschuimer
Melkopschuimers zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Bijvoorbeeld in metaal, RVS maar ook in kunststof. Als je in de keuken dezelfde lijn wilt doortrekken in alle keukenapparatuur dan is dat ook mogelijk met de melkopschuimer. Er zijn meerdere merken die eenzelfde lijn uitbrengen in meerdere apparaten voor de keuken.
Antikleeflaag
Een antikleeflaag voorkomt het aankoeken van de melk. Dit zorgt ervoor dat het apparaat na gebruik een stuk eenvoudiger is schoon te maken.
Melkopwarmfunctie
Melkopschuimers kunnen vaak niet alleen melkschuim produceren, maar kennen meestal ook een functie om melk te verwarmen.
Automatische afslag
Een apparaat dat voorzien is van automatische afslagfunctionaliteit kan niet droogkoken.
Praktische eigenschappen van melkopschuimers
Kijk goed naar de praktische eigenschappen van de melkopschuimer. Een opbergmogelijkheid voor het snoer zorgt ervoor dat het snoer niet tentoongesteld ligt op je aanrecht. Duurdere modellen zijn 360 graden draaibaar, waardoor je het apparaat altijd gemakkelijk op de basis kunt plaatsen.
Tips voor het beste resultaat
- Volle melk
Voor het stevigste schuim kun je het beste volle melk gebruiken. Als je zelf weinig melk drinkt en ook niet zo veel koffie maakt met melk, dan kun je kleine pakjes houdbare melk gebruiken. - Hoeveelheid melk
Gebruik de juiste hoeveelheid melk. Gebruik je minder, dan kan de melk aanbranden in de melkopschuimer. Gebruik je te veel, dan gaat de melk over de rand heen. - Schoonmaken
Maak de melkopschuimer na elke keer gebruiken direct schoon. Zo voorkom je dat de melk aankoekt.
Melkopschuimer recepten
Cappuccino
Espresso met gestoomde melk en melkschuim. Als je de opgeschuimde melk door de crèmelaag van de espresso schenkt, gaat het schuim zich in het kopje scheiden. Er blijft vervolgens éénderde melk, éénderde espresso en éénderde melkschuim over welke in een kopje van ongeveer 150-170 ml wordt geserveerd.
Latte macchiato
Voor het zetten van een latte macchiato giet je, bijvoorbeeld via een lepel, een enkele espresso in een glas gestoomde melk (ongeveer 250 ml). Hierdoor ontstaat een mooi gelaagde drank van melk, espresso en melkschuim. Het is dus eigenlijk een glas warme melk met melkschuim, en een espresso eraan toegevoegd.
Caffè latte
Een caffè latte is simpel gezegd een lungo met een scheut warme melk. Het is de Italiaanse versie van café au lait. Voor een goede caffè latte voeg je tweederde deel warme melk toe aan éénderde deel espresso. De verhouding fifty-fifty wordt echter ook vaak geschonken.
Espresso macchiato
Een espresso macchiato is een enkele espresso met daarop één of twee eetlepels melkschuim, dat de smaak wat minder bitter maakt. Het drankje dankt zijn naam aan het gevlekte uiterlijk.
-
1
-
2
-
3