Informatie over luchtbevochtigers
Met relatieve luchtvochtigheid wordt aangegeven hoeveel procent waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp, bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.
Variatie
Buiten kan de luchtvochtigheid enorm variëren, van 20% of minder tot wel 100%. Voor binnen is een waarde tussen de 40% en 60% luchtvochtigheid normaal. Maar onder invloed van ventilatie, verwarming en weersomstandigheden kan de luchtvochtigheid ook binnen enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de luchtvochtigheid meestal het hoogst.
Condens
Bij bepaalde temperaturen kan een te lage luchtvochtigheid als onaangenaam worden ervaren. Bij schraal weer bijvoorbeeld bevat de lucht weinig waterdamp en is de luchtvochtigheid erg laag. De laagste waarden in Nederland worden gemeten in mei en juni en liggen dan tussen de 70% en 80%.
Beslagen raam
Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, dus zodra de lucht kouder wordt moet er waterdamp uit verdwijnen. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld bij een koud raam, omdat daar de lucht sterker afkoelt dan ergens anders in een ruimte. De overbodige waterdamp verandert in druppels die zichtbaar worden als condens waardoor het raam beslaat.
Klimaat
Bij bepaalde temperaturen kan een te lage luchtvochtigheid als onaangenaam worden ervaren. Bij schraal weer bijvoorbeeld bevat de lucht weinig waterdamp en is de luchtvochtigheid erg laag. De laagste waarden in Nederland worden gemeten in mei en juni en liggen dan tussen de 70% en 80%.
Binnenshuis
Als er gestookt wordt in een goed afgesloten kamer zal de luchtvochtigheid dalen. Gaat de verwarming uit, dan stijgt de luchtvochtigheid weer. Maar in de kou gaan zitten is natuurlijk geen aantrekkelijk idee. En daar komt de luchtbevochtiger om de hoek kijken.
Ventilatie
Ventileren is geen optie om de luchtvochtigheid te verhogen. De koude lucht van buiten wordt droger wanneer de lucht de kamertemperatuur bereikt. De luchtvochtigheid daalt immers door verwarming.
Indicatie voor luchtvochtigheid in huis:
Lager dan 50% | Laag |
50% tot 60% | Matig |
Hoger dan 60% | Hoog |
De luchtvochtigheid in huis is niet alleen van belang voor mensen en dieren, maar ook voor bijvoorbeeld planten, houten meubels en bepaalde muziekinstrumenten zoals piano en harp.
Droge neus
Bij een droge lucht staan mensen, dieren en planten meer vocht af aan hun omgeving. Bij een lage luchtvochtigheid kan dit zich uiten in bijvoorbeeld droge slijmvliezen, droge ogen, een droge neus of keelpijn. Tropische planten kunnen uitdrogen als ze in een te droge kamer staan, houten meubels kunnen krimpen en muziekinstrumenten worden vals.
Reinigen
Vergeten niet om het product regelmatig te reinigen. Een luchtbevochtiger beschikt over één of meerdere watertanks. Als u het apparaat langere tijd niet gebruikt en er zit nog water in de tanks, dan is er een kans dat zich in het stilstaande water bacteriën (zoals legionella) ontwikkelen. Het is dan ook dringend aan te bevelen om het apparaat niet met water in de tank te laten staan en geregeld grondig te reinigen. Dit is vaak wat bewerkelijk, omdat het apparaat uit elkaar moet worden gehaald. Maar het kan erg belangrijk zijn voor uw gezondheid.
Bevochtigingssystemen
We onderscheiden verschillende soorten van luchtbevochtiging.
Stoombevochtiger
In deze techniek zal allereerst het water uit een waterreservoir gekookt worden. Vervolgens blaast de luchtbevochtiger de waterdamp de lucht in. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Hiermee zal de temperatuur ook verhogen. Deze methode gebruikt relatief veel energie.
Ultrasoonbevochtiger (ultrasonic/cool mist)
Deze techniek werkt met hoge frequente trillingen onder water. Deze trillingen zijn niet hoorbaar. De trillingen transformeren het water tot een microfijne nevel. Vervolgens zorgt een geruisloze ventilator ervoor dat deze nevel in de kamer wordt gedreven. Daarnaast wordt door middel van een voorverwarmingsfunctie een temperatuursdaling voorkomen is het mogelijk om warme mist te maken (40 °C). De ultrasone trilling en het voorverwarmingselement houden het water bacterievrij. Daarnaast wordt er weinig stroom verbruikt met deze techniek. Ultrasone luchtbevochtigers zijn tevens voorzien van een ingebouwde hygrostaat en een traploze outputregelaar. Hierdoor worden alle voorkomende verontreinigingen zoals microben en schimmels gedood. Door een ontkalkingspatroon te gebruiken kan kalkaanslag worden voorkomen.
Koudwaterverdamper
Deze techniek zuigt droge lucht aan en maakt het vochtig. De droge lucht wordt door een ventilator onttrokken aan de ruimte en vervolgens langs natte elementen geleid in het waterreservoir. Al deze elementen reinigen en verdampen het water en de bevochtigde lucht komt opnieuw in de ruimte. Bij deze wijze van bevochtigen wordt ook weinig energie verbruikt, komen er geen waterdruppels in de ruimte en wordt er dus ook geen kalk en mineraalaanslag veroorzaakt.
-
1
-
2
-
3