Koptelefoon kopen: waar moet je op letten?

Ben je van plan een nieuwe koptelefoon te kopen? Lees hier onafhankelijk advies en handige tips om de beste keuze te maken voor jouw ideale hoofdtelefoon.

Direct koptelefoons vergelijken
Bekijk en vergelijk

Waarom een koptelefoon?

Waarom een goede koptelefoon zo belangrijk is

Soms wil je je even afsluiten van de wereld om je heen, of dat nu onderweg in de trein is of thuis op de bank. Er is dan niets fijners dan je koptelefoon op te zetten en te luisteren naar je favoriete muziek, een spannend audioboek of een interessante podcast.

Een koptelefoon is daarom ook een heel persoonlijk bezit. Om er zo lang mogelijk van te genieten is het belangrijk om een goede afweging te maken voor je een koptelefoon gaat kopen. Dat is precies waar dit artikel je bij gaat helpen.

Direct koptelefoons vergelijken

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van koptelefoons

Loop een willekeurige elektronicawinkel binnen en je ziet schappen vol verschillende koptelefoons. Van goedkope plastic oordopjes tot dure modellen met fluwelen oorkussens, van bekende en minder bekende merken. Om je alvast een stap dichter bij jouw ideale hoofdtelefoon te brengen zetten we eerst de belangrijkste eigenschappen eens op een rijtje.


Bedraad

Een eerste vraag die je voor jezelf kunt beantwoorden is of je een koptelefoon met of zonder draad wilt kopen. Iedereen weet dat koptelefoons met draad altijd in de knoop raken, dus waarom zou je hier eigenlijk nog voor kiezen? De echte audiofiel neemt dat snoer voor lief, want die zweert bij de betere geluidskwaliteit van een koptelefoon met draad. Bovendien ben je bij deze modellen niet afhankelijk van extra batterijen voor je koptelefoon.

Noise-cancelling

Noise-cancelling, ook wel noise-reduction genoemd, zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden gefilterd worden. Je hebt dus geen last van het geluid van voorbijrazende auto’s als je naar muziek op je koptelefoon luistert. Dit gebeurt doordat een microfoon in de koptelefoon het omgevingsgeluid registreert en vervolgens een tegengeluid produceert.

Dat heeft als voordeel dat je de muziek niet hard hoeft te zetten om ervan te genieten en dus minder kans loopt op gehoorbeschadiging. Het batterijverbruik is weliswaar wat hoger. Ook is het belangrijk om goed op je omgeving te letten wanneer je buitenshuis bent, je hoort namelijk niet altijd wat er om je heen gebeurt.

Microfoon

Als je veel muziek luistert via je smartphone is het natuurlijk wel handig als je tussendoor ook je telefoontjes kunt beantwoorden. Daarom kun je ook een koptelefoon kopen die voorzien is van een microfoon. Deze uitvoeringen met microfoon zijn er voor zowel bedrade als draadloze koptelefoons. Vaak hoef je je telefoon er niets eens bij te pakken als je wordt gebeld. Je kunt eenvoudig opnemen via een afstandsbediening of knop op de hoofdtelefoon. Wanneer je het gesprek beëindigd, gaat de muziek automatisch weer verder.

Draadloos

Het geluidsverschil tussen bedrade en draadloze koptelefoons is voor de meeste mensen nauwelijks hoorbaar. De kwaliteit van deze draadloze modellen is de laatste jaren dan ook enorm verbeterd, waardoor steeds meer muziekliefhebbers deze koptelefoons kopen. Er zijn verschillende soorten draadloze koptelefoons te onderscheiden op basis van de techniek voor de draadloze verbinding:

  • Bluetooth: vooral geschikt wanneer je dicht bij (maximaal 10 meter) de geluidsbron in de buurt bent. Deze koptelefoons worden dan ook veel gebruikt in combinatie met mobiele telefoons.
  • Radiosignaal: heeft een veel groter bereik (maximaal 100 meter) en wordt daarom veel in huis gebruikt. Je hebt hiervoor wel een zendstation nodig dat je aansluit op de stereo of een andere geluidsbron.
  • Infrarood: qua functionaliteit vergelijkbaar met radiosignaal, maar veel gevoeliger voor verstoring door objecten en muren tussen het zendstation en de koptelefoon. Het bereik is daardoor in de praktijk maximaal zo’n 7 meter.

Klankkast

Het is natuurlijk belangrijk dat jij ongestoord van je favoriete nummers kunt genieten. Helaas heeft je omgeving niet altijd dezelfde muzieksmaak. Daarom is het handig dat je koptelefoons kunt kopen met een gesloten klankkast. Deze laten nauwelijks geluid door naar buiten en houden ook deels het geluid van buitenaf tegen.


Soorten koptelefoons

Welke soorten koptelefoons zijn er?


  • Oordopjes

    Het grote voordeel van oordopjes is natuurlijk dat deze lekker compact zijn. Je kunt je oordopjes dus overal mee naartoe nemen en makkelijk in je tas opbergen. Ook is er in deze categorie veel aanbod in het lagere prijssegment. Er is verder nog onderscheid te maken tussen oordopjes die je in de gehoorschelp plaatst en de zogenaamde earbuds die wat dieper in de gehoorgang worden geplaatst. Omdat ieder oor anders is kunnen oordopjes voor sommige mensen wat minder comfortabel zijn om te dragen.

    Bekijk en vergelijk
  • Koptelefoon over oor

    Bij een koptelefoon die over het oor wordt gedragen omsluiten de oorkussens het oor volledig. Andere benamingen voor deze koptelefoons zijn over-ear, circum-aural of around ear koptelefoons. Dit ontwerp biedt twee voordelen. Ten eerste hoor je de muziek veel beter doordat omgevingsgeluiden worden buitengesloten. Daarnaast zitten over-ear koptelefoons vaak erg comfortabel. Het nadeel is alleen dat ze nogal groot zijn en dus minder handig om mee te nemen.

    Bekijk en vergelijk
  • Koptelefoon op oor

    Iets compacter is de koptelefoon waarbij de oorkussens op het oor worden gedragen. Deze modellen staan ook wel bekend als on-ear of supra-aural koptelefoons. Omdat de koptelefoon het oor niet volledig omsluit ben je je nog wel bewust van omgevingsgeluiden, wat bijvoorbeeld in het verkeer wel zo veilig is. Vaak heb je ook nog de keuze tussen een open of een gesloten klankkast, waarbij die laatste ervoor zorgt dat je omgeving jouw muziek niet hoort. Door het compacte ontwerp zijn on-ear koptelefoons ook wat praktischer om mee te nemen dan over-ear koptelefoons.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat is een goede koptelefoon?


Zoals al eerder gezegd is een koptelefoon een heel persoonlijk product. Het antwoord op vraag wat een goede koptelefoon is hangt dan ook vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Ben je bijvoorbeeld veel onderweg en wil je zelfs wandelend naar de supermarkt nog even muziek luisteren? Dan zijn oordopjes de meest praktische oplossing. Vaak is dit ook de meest goedkope optie, al zul je bij de budgetmodellen wel genoegen moeten nemen met een iets minder geluid.

Leg je veel lange afstanden af en wil je dan echt even van je favoriete muziek genieten? Dan kun je het beste een on-ear koptelefoon kopen. Deze combineert een goede geluidskwaliteit met een compact design. De prijs ligt over het algemeen hoger dan bij de oordopjes, maar daar staat dan ook een betere kwaliteit tegenover.

Telt voor jou alleen het allerbeste geluid, trek je dan helemaal terug in je eigen muzikale wereld met een over-ear koptelefoon. Naast het goede geluid zijn deze koptelefoons doorgaans ook het meest prettig om te dragen. Over-ear koptelefoons kom je veel tegen in het hogere prijssegment, maar er zijn zeker ook modellen te vinden in de lagere prijsklassen. Daarbij lever je vaak wel iets in op het gebied van geluidskwaliteit, duurzaamheid en accessoires.


Technologieen
Weet je al hoe jij voortaan je muziek wilt luisteren?
Kijk snel verder bij ons complete aanbod koptelefoons
Bekijk en vergelijk

Nieuwste ontwikkelingen


We hebben de afgelopen jaren al veel ontwikkelingen gezien op het gebied van koptelefoons. De nabije toekomst zal echter nog meer nieuwe technologieën brengen. Zo wordt er al druk geëxperimenteerd met toepassingen op het gebied van virtual reality. Hierbij draait het natuurlijk voor een groot deel om beelden, maar levensecht geluid kan dit effect nog sterk verbeteren.

Ook interessant is de technologie waarbij je de koptelefoon niet meer op of in je oren plaatst, maar op je schedel. Dit worden ook wel bone-conduction headphones genoemd. Het geluid wordt hierbij via trillingen direct aan het binnenoor doorgegeven. De geluidskwaliteit blijft hoog, terwijl je oren vrij zijn om te horen wat er om je heen gebeurt.

Beste koptelefoons
Populairste koptelefoons