Informatie over inbouw magnetrons
Kom je thuis van je werk en moet je alweer snel naar de voetbaltraining of gitaarles? Snel een maaltijd opwarmen is dan een uitkomst. Wat de inbouwmagnetron nog meer kan lees je hier.
Een magnetron die je kunt inbouwen in de keuken, wordt netjes geïntegreerd. Je hebt geen groot apparaat op het aanrechtblad staan. De werking en de mogelijkheden van een inbouwmagnetron zijn gelijk aan die van een vrijstaande magnetron. Maar voor het inbouwen van een magnetron heb je wel enige technische kennis en handigheid nodig. Welke is voor jou het meeste geschikt? Als je onderstaande punten goed doorleest ben je op de hoogte van alles wat je moet weten voordat je een aankoop doet.
Werking
Een magnetron werkt door middel van microgolven die voedselmoleculen in beweging zetten. Hierdoor ontstaat warmte. Vitaminen en natuurlijke smaakstoffen blijven bewaard bij het bereiden van voedsel in de magnetron. De microgolven gaan door het servies heen waardoor voedsel snel warm wordt. In de meeste gevallen wordt het servies niet heet. Het is belangrijk om er op te letten of het servies wel geschikt is voor gebruik in de magnetron.
Solo-magnetron
Een solo-magnetron heeft meer functionaliteiten dan alleen ontdooien of opwarmen. Er zijn vele kant-en-klaar maaltijden te verkrijgen die bijvoorbeeld maar een minuut of vijf a zes in de solo-magnetron hoeven. Veel kant-en-klaar maaltijden bevatten weinig groente en vezels, het is daarom beter om verse groentes te gebruiken wanneer je gaat koken. Echter, de praktijk wijst uit dat we niet altijd de tijd hebben en nemen om lang in de keuken te staan. Bij de meeste magnetrons worden ook een aantal recepten meegeleverd. Volg wel goed de instructies op over hoe alles op het bord moet worden geplaatst. Het één is namelijk sneller gaar dan het ander. Er zijn diverse leuke kookboekjes te koop over koken in de magnetron.
Magnetron met grill
Met een grill kun je gerechten een bruin en/of knapperig korstje geven. Een magnetron gebruik je voornamelijk voor het opwarmen van eten, een grill is een apparaat of functie om het eten te roosteren en te gratineren. Gratineren zorgt voor een korstje bovenop het gerecht wat ideaal is voor bijvoorbeeld ovenschotels met kaas. Een grillfunctie in de inbouwmagnetron is ook ideaal voor de bereiding van bijvoorbeeld kip of pizza. Ook een quiche kun je met deze functie voorzien van een knapperig korstje.
Combimagnetron
Een combimagnetron is een combinatie van een magnetron en een oven. Afhankelijk van het type combi-magnetron kan hij zijn voorzien van onderstaande functies:
- Heteluchtfunctie: met behulp van een ventilator in de achterwand wordt de warme lucht gelijkmatig verdeeld.
- Conventioneel: hierbij worden de gerechten bereid met boven- en onderwarmte.
- Grill: voor een bruine en/of krokante korst, en bij bijvoorbeeld vlees of vis om de smaak nog beter naar voren te laten komen. Bovendien is het minder vet.
- Stoom: het vocht wordt aan de kook gebracht, waarna het op stoomtemperatuur wordt gehouden.
- Crisp: dit is een combifunctie met de grill. De grill zorgt voor een knapperige bovenlaag, de microgolven (magnetron) zorgen ervoor dat het gerecht (op de crispplaat) gaar en knapperig wordt. Let op: een crispplaat werkt alleen bij een magnetron met crisp-functie.
Inhoud
De inhoud van een magnetron kan redelijk verschillen. Kijk daarom voor hoeveel mensen je kookt en hoe groot de schalen en borden zijn die je wilt gebruiken. Ook de grootte van een draaiplateau varieert.
Type magnetron
Er zijn verschillende typen magnetrons verkrijgbaar, ieder met hun specifieke kwaliteiten. Zo kun je kiezen voor een solomagnetron, een magnetron met grillfunctie en een combimagnetron (magnetron met grill- en ovenfunctie). Verreweg de meeste inbouwmgenetrons zijn combimagnetrons.
Kinderbeveiliging
Met het inschakelen van de kinderbeveiliging heeft draaien aan de knoppen geen effect. Deze beveiliging staat vaak met een icoontje van een sleutel afgebeeld op de inbouwmagnetron.
Programma’s aanpassen
Een magnetron moet je even leren kennen. Vaak loont het de moeite zelf de standaardprogramma's enigszins aan te passen. Je kunt dan op jouw eigen manier koken. De gewichtsautomaat die in de meeste magnetrons zit maakt het je nog gemakkelijker. Verwarmen, ontdooien of koken, je hoeft alleen maar het programmanummer in te toetsen en het gewicht in te stellen en de gewichtsautomaat doet de rest. Met de geheugentoets kun je instellingen die je vaker gebruikt in het geheugen opslaan en eenvoudig met de memorytoets weer oproepen. Een opgeslagen instelling kun je op ieder moment weer wijzigen.
Uitgestelde start
Uitgestelde start is een functie waarmee je de inbouwmagnetron kunt instellen om bijvoorbeeld over 8 uren aan te gaan. Het voorprogrammeren van de magnetron kan erg handig zijn wanneer je 's ochtends meteen over je warme melk wilt beschikken als om 7 uur die wekker gaat. Of je zet een bordje alvast in de magnetron voor wanneer je man over een uur thuiskomt.
Inbouwen
Voor het zelf plaatsen van een inbouwmagnetron is wel enige technische kennis en handigheid nodig. Een inbouwmagnetron kan niet zomaar in een kast worden gezet; er zijn een aantal punten waarop je moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede ventilatie vanwege de afvoer van de vrijgekomen warme lucht. Kijk goed of je een inbouwraam nodig hebt. Bekijk op welke hoogte de magnetron wordt geplaatst; dit is van belang voor het type deur dat je kiest, etc. Dit staat allemaal vermeld in de handleiding en raadpleeg deze dan ook alvorens tot actie over te gaan. De nismaten van de inbouwmagnetron staan altijd vermeld op de bijgeleverde inbouwtekening of maatschets. Hierop kun je zien wat de minimale en maximale inbouwhoogte, -breedte en -diepte mag zijn. De keukenleverancier of winkel waar je de inbouwmagnetron hebt gekocht biedt vaak ook een service aan om de magnetron in te bouwen. Doen ze dit niet dan kun je altijd nog een installateur in de buurt bellen.
Schoonmaken
Een vieze inbouwmgantron schoonmaken is niet prettig. Het is dan ook aan te raden om dit bij te houden. Wanneer je het schoonmaken niet bijhoudt zullen etensresten aankoeken en inbranden en zijn er agressieve schoonmaakmiddelen voor nodig, zoals de bekende ovenschuimreinigers, om het klusje te klaren. Sommige inbouwmagnetrons, al zijn het meestal inbouwovens, beschikken over een zelfreinigend systeem (pyrolyse reiniging) of over gemakkelijk schoon te maken ovenwanden (easy clean), waardoor intensief poetswerk tot een minimum wordt beperkt. Beter voor jou, maar ook voor de magnetron, want schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen doen de binnenkant van de oven nooit goed. Kleine kinderen moet je natuurlijk altijd uit de buurt van een inbouwmagnetron houden. Een magnetron met kinderbeveiliging, sleutelfunctie, is dan zeker een aanrader. Deze zorgt ervoor dat ze de inbouwmagnetron niet kunnen bedienen of openen, wel zo veilig.
-
1
-
2
-
3