Informatie over fotoprinters
Met de snelle groei van de digitale fotografie is ook bij veel mensen de wens ontstaan om hun foto’s zelf te kunnen printen. Natuurlijk is dit ook mogelijk op een gewone inkjetprinter maar de kwaliteit van een echte fotoprinter is vele malen hoger en doet niet meer onder voor een traditionele fotocentrale.
Algemeen
De fotoprinter kan de foto’s direct vanuit je camera inlezen of vanaf een ingebouwde geheugenkaartlezer (cardreader), mits deze op de printer aanwezig is. De fotocamera moet dan wel beschikken over de optie PictBridge of DirectPrint. Maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon aansluiten op de computer. Behalve met een digitale foto- of videocamera kun je ook de foto’s van een mobiele telefoon of pda op deze manier printen. Het verzenden van de foto’s naar de fotoprinter gebeurt via een speciaal kabeltje of draadloos via wifi en bluetooth. De gemiddelde fotoprinter zal in circa een minuut een foto afdrukken.
De fotoprinter kun je niet alleen thuis gebruiken maar door zijn compacte formaat is hij ook uitstekend geschikt om mee te nemen. Er zijn zelfs fotoprinters die gebruik maken van een oplaadbare accu zodat je onderweg niet op zoek hoeft naar een stopcontact.
Dye-dublimation of inkjet
We onderscheiden twee soorten fotoprinters, de inkjetprinter en de dye-sublimationprinter. De inkjetfotoprinter print de foto’s met dezelfde techniek als een gewone inkjetprinter en heeft de beschikking over drie tot zes inktkleuren.
De meeste printers maken gebruik van de dye-sublimationtechniek. Deze dye-subprinter werkt met een transparante folie die voorzien is van verflaagjes in de kleuren geel, magenta en cyaan. Deze folie wordt met behulp van warmte op het fotopapier aangebracht. Door de variatie in temperatuur wordt de kleur zwakker of feller op het papier overgebracht. Op deze manier zijn er heel mooie overgangen in kleur mogelijk. De foto’s van de dye-subprinter zijn vrijwel meteen watervast en minder gevoelig voor vingerafdrukken. Bovendien garanderen de meeste fabrikanten van dye-subprinters een lange levensduur van de foto's.
Resolutie
De resolutie van fotoprinters wordt ook in dpi (dots per inch) aangegeven maar is niet helemaal te vergelijken met de resolutie van 'gewone' inkjetprinters. Door de speciale techniek kun je een dye-subprinter met 300 dpi het beste vergelijken met een inkjetprinter met 4800 dpi.
Fotoformaat
De meeste fotoprinters drukken de foto’s af zonder witte rand op het populaire formaat van 10 x 15 cm. Er zijn ook printers die naast dit formaat ook kunnen printen op 13 x18, pasfoto- of creditcardformaat.
Bedieningsgemak
Het aanbrengen van een cassette in de printer is erg eenvoudig. De meeste fabrikanten leveren een cassette met daarin het fotopapier en de inkt of folie om te printen. Op een aantal fotoprinters zit zelfs een lcd-scherm waarop je de foto’s nog even kunt bekijken of bewerken voordat je ze gaat printen. De bediening van de printer is eenvoudig omdat de meeste handelingen en instellingen automatisch plaatsvinden. Vaak is je eigen aandeel beperkt tot het aansluiten van de camera en het geven van de printopdracht.
-
1
-
2
-
3