Informatie over fietskarren
Fietsen met een fietskar achter de fiets is misschien wel even wennen. Door een fietskar achter de fiets te koppelen, kun je jouw kinderen op een veilige en comfortabele manier overal mee naartoe nemen. Ze hoeven zich niet te vervelen onderweg, want ze kunnen bijvoorbeeld rustig een boekje lezen. De meeste fietskarren lijken erg op elkaar maar er zijn echter wel verschillen. Wil je een fietskar kopen, of verschillende fietskarren vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over fietskarren.
Materiaal van fietskar
Kunststof verdient de voorkeur als materiaal voor de bodem van de fietskar. Het is stevig, slijt niet zo snel en biedt daardoor een betere bescherming. Het frame is meestal van aluminium.
Koppeling/extra bevestiging
Laat in de fietswinkel controleren welke koppeling nodig is voor de bevestiging van de fietskar aan jouw fiets. Naast de koppeling moet de fietskar moet je nog een extra bevestiging aan de fiets hebben. Fietskarren kunnen bevestigd worden aan de zadelpen, de bagagedrager of ter hoogte van de achteras van de fiets. De laatstgenoemde koppeling kan gebruikt worden bij een ATB of mountainbike met een speciale achtervorkstandaard.
Voor welke leeftijd
Een fietskar kan gebruikt worden vanaf het moment dat het kind goed kan zitten. Voor het vervoeren van baby's zijn bij de meeste fietskarren speciale babyschalen verkrijgbaar. Wanneer aangegeven staat dat de wagen over twee zitplaatsen beschikt, zijn doorgaans onderstaande combinaties mogelijk:
- Twee kinderen zittend naast elkaar
- Één baby in een babyschaal en één kind ernaast
- Twee baby's, beide in een babyschaal
Van fietskar tot buggy
Sommige fietskarren kun je ombouwen tot een buggy of een joggingkar. Meestal is deze mogelijkheid niet standaard en is er de optie om speciale uitbreidingssets bij het basismodel te bestellen. Er zijn zelfs sets die het mogelijk maken om het kind mee te nemen bij een wandeltocht, nordic walking of een winterse wandeling door de sneeuw.
Veiligheid
De kuipconstructie van de fietskar zorgt ervoor dat bij botsingen, gemaakt bij een snelheid tot 20 km/uur de fietskar wegschuift in plaats van omvalt. Waar kun je nog meer op letten qua veiligheid?
- Wees alert met het maken van scherpe bochten. Een te scherpe bocht kan er voor zorgen dat de kar omvalt.
- Houd rekening met je remweg. Deze is namelijk langer als je fietst met een fietskar achter de fiets.
- Het is aan te raden om de standaard van de fiets te vervangen door een tweepotige standaard, zodat de fiets minder makkelijk kan omvallen.
- Laat het kind een fietshelm dragen voor de veiligheid. Let bij de keuze daarom op de hoofdruimte in de kar.
- Controleer of de fietskar een parkeerrem heeft.
- Sommige fietskarren beschikken standaard over verlichting. Deze moet echter vaak thuis zelf aan de kar gemonteerd worden.
-
1Viking Choice Fietskar - Fietsaanhanger - tot 50 kg - afneembare transportboxv.a. € 93,21 (1 prijs)Direct naar de goedkoopste
-
2
-
3Innopet Fietskar Sporty Dog Trailer Deluxe Zwart/Zilvergrijsv.a. € 349,00 (2 prijzen)Direct naar de goedkoopste