De eigenschappen van een fietsendrager
Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen heel belangrijk vindt bij de aanschaf van een drager. Lees hieronder meer over de features die beschikbaar zijn voor fietsendragers.
Aantal fietsen
De meeste fietsendragers zijn geschikt voor twee of drie fietsen. Maar er zijn ook exemplaren waar maar één fiets of juist vier fietsen op passen. Kies het aantal dat past bij jouw behoefte.
Ook zijn er een paar modellen waar kinderen tot maximaal 35 kilo op kunnen plaatsnemen. Dit is echt voor de wat grotere kinderen en over een echt fietsstoeltje kun je dan al bijna niet meer spreken. Het bestaat met name uit een kleine rugsteun achterop de bagagedrager en steuntjes om de voeten op te kunnen zetten.
Bevestiging van de fiets
De manier waarop de fietsen op de fietsdrager worden bevestigd, verschilt ook per type. Sommige varianten gebruiken hiervoor het frame van de fiets, terwijl andere modellen de voorvork of de crank gebruiken. Dit is het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal.
Fietsendrager voor elektrische fietsen en ATB’s
De meeste fietsdragers zijn geschikt voor de traditionele tour- of stadsfiets. Als je hem wilt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld mountainbikes, kies dan voor een fietsdrager die beschikt over brede wielgoten. Bij een aantal fietsdragers is deze ATB-wielgoot standaard, bij andere kun je een bredere goot aanschaffen als accessoire. Hier passen alle fietsen in.
Elektrische fietsen kunnen ook via een fietsdrager vervoerd worden, maar niet iedere fietsdrager is hiervoor geschikt. Niet elke fietsdrager kan namelijk het gewicht van een elektrische fiets dragen. Eén elektrische fiets zal geen probleem opleveren, maar bij twee wordt het al lastiger. Een elektrische fiets inclusief accu weegt al snel zo’n 30 kg .
Laadvermogen
Sommige fietsendragers kunnen meer dan 50 kg dragen en andere modellen juist minder dan dat. Het laadvermogen is vooral belangrijk als je een fietsendrager voor elektrische fietsen zoekt. Deze zijn namelijk een stuk zwaarder dan gewone fietsen.
Elektrische aansluiting
Elke fietsendrager heeft een stekker die je aansluit op de auto om de verlichting van stroom te voorzien. De aansluiting op de auto is meestal geschikt voor een 7-polige stekker, maar inmiddels is de 13-polige stekker (Jaeger) de standaard geworden. Heeft je fietsendrager een 7-polige stekker en je auto al een 13-polige aansluiting? Dan kun je met een verloopstekker de drager gewoon blijven gebruiken.
Bevestiging van de fiets
De manier waarop de fietsen op de fietsdrager worden bevestigd, verschilt ook per type. Sommige varianten gebruiken hiervoor het frame van de fiets, terwijl andere modellen de voorvork of de crank gebruiken. Dit is het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal.
Kantelbaar of inklapbaar
Als de fietsendrager kantelbaar is, kun je altijd goed bij de kofferbak komen, ook als er fietsen op de drager staan. Inklapbare fietsendragers kun je gemakkelijk opbergen, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen.