Maximale smaak uit fijn gemalen koffiebonen halen, dat is het doel van een espressomachine. Tijdens het proces wordt water tot 90°C verwarmd. Zodra de goede temperatuur bereikt is, wordt het water bij een druk van ongeveer 9 bar langs 7 tot 10 gram koffiebonen geleid. Dat levert een heerlijk kopje Italiaanse koffie van ongeveer 30 ml op.
Houd je meer van cappuccino? Dat komt goed uit, want met een dergelijk koffiezetapparaat kun je naast espresso ook andere, op espresso gebaseerde, koffiesoorten zetten. En aangezien cappuccino bestaat uit espresso, melk en melkschuim, kun je dit ook thuis maken. De meeste espressomachines zijn voorzien van een schuimpijpje om stoom te maken, waarmee je melk opschuimt voor de bereiding van cappuccino.
Met een espressomachine maak je dikkere koffie waarin meer koffiebonen opgelost zijn. Het drankje komt dan ook binnen als een sterke cafeïneboost. Naast de sterke smaak is ook het laagje crema (schuim op de espresso) typerend. Wil je eens iets anders? Voeg dan gestoomde melk of een smaakje toe door middel van een siroop. Allemaal goede redenen om zelf een espressomachine te kopen en te experimenteren met je favoriete warme drank.