Informatie over energy lights
Mensen zijn gevoelig voor de veranderingen in het daglicht, die worden veroorzaakt door de seizoenswisselingen. Als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, kan men last krijgen van klachten als somberheid, moeheid en een gebrek aan energie.
Lichtintensiteit
Helder daglicht geeft energie. Licht, of de afwezigheid van licht, heeft invloed op onze gemoedstoestand.
De intensiteit van licht wordt uitgedrukt in lux. Op een zomerdag kan de intensiteit van het licht oplopen tot 100.000 lux. Op kantoor is de lichtintensiteit rond de 500 lux en in huis ongeveer 300 lux. Op een grijze winterse dag ligt de hoeveelheid licht rond de 1500 lux. In de herfst en winter is de lichtintensiteit dus een stuk minder hoog dan in de zomer. Deze verlaging van de lichtintensiteit is de oorzaak van dat we ons minder energiek voelen in de donkere dagen van het jaar.
Wat gebeurt er in het lichaam
?
Bij een gebrek aan daglicht kan een overmatige productie van het hormoon melatonine op gang komen. Melatonine zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Dit leidt tot een daling van het energieniveau, ook omdat we tegelijkertijd minder aanmaken van het gelukshormoon serotonine.
De biologische klok van het lichaam wordt daarnaast ook ontregeld. De dagen worden korter en het weer wordt somberder in de herfst en winter. Bovendien zitten we veel binnen. Het dag/nacht ritme wordt als het ware verschoven, omdat het gebrek aan licht het normale ritme verstoort.
De meest voorkomende symptomen waar u de winterblues aan kunt herkennen zijn:
- Slaapproblemen; veel slapen, maar moe wakker worden
- Verhoogde eetlust
- Neerslachtigheid, somberheid, futloosheid
- Sociale problemen; afname behoefte sociale contacten
- Lichamelijke klachten; verminderde weerstand
- Gedragsveranderingen
Om het dag/nacht ritme weer een impuls te geven kunt u een Energy Light, of daglichtlamp, gebruiken. Een Energy Light gebruiken met de intentie om meer energie te krijgen, wordt ook wel lichttherapie genoemd.
Een Energy Light is een lamp die het daglicht nabootst, zonder de schadelijke UV- stralingen. Lichttherapie werkt het beste als het licht via de ogen binnenkomt. Het is niet noodzakelijk om constant recht in de lamp te blijven kijken gedurende het gebruik van de lamp. U kunt ondertussen rustig ontbijten, televisie kijken of de krant lezen.
Het meest effectief zijn daglichtlampen met een lichtintensiteit van 10.000 lux. Deze lichtopbrengst is te vergelijken met de hoeveelheid licht op een heldere voorjaarsochtend.
Het is vaak mogelijk om de lamp onder verschillende hoeken te plaatsen. Zo valt het licht altijd uw ogen binnen en kunt u zich vrij bewegen.
U kunt de lamp op verschillende afstanden neerzetten. Zo kunt u de gewenste lichtintensiteit bepalen. Dit kan ook met de dimmerfunctie, die vaak op de lamp aanwezig is.
Duur
Het is aan te raden om te beginnen met een lichtbad per dag gedurende ongeveer vijf dagen. De duur van de lichttherapie hangt mede af van de afstand tussen u en de lamp. Vaak worden onderstaande afstanden geadviseerd, met daaraan gekoppeld het aantal lux en de tijd dat u de lamp kunt gebruiken per dag:
2500 lux op een afstand van 60 centimeter (2 uur dagelijks)
5000 lux op een afstand van 40 centimeter (1 uur dagelijks)
10.000 lux op een afstand van 20 centimeter (30 minuten dagelijks)
-
1
-
2
-
3