Informatie over auto-speakers
Er zijn op- en inbouwspeakers voor de auto te koop. Opbouwspeakers zijn wat makkelijker te monteren. Wilt u namelijk een inbouwspeaker monteren, in bijvoorbeeld de hoedenplank, dan zal je daar eerst gaten in moeten maken.
Autospeakers zelf inbouwen is best een pittige klus. Er moet vaak geboord of gezaagd worden in de auto en er moet bekabeling weggewerkt worden. Deze bekabeling moet vaak helemaal naar de achterkant van de auto getrokken worden.
Zelf speakers inbouwen
Autospeakers zelf inbouwen is best een pittige klus. Er moet vaak geboord of gezaagd worden in de auto en er moet bekabeling weggewerkt worden. Deze bekabeling moet vaak helemaal naar de achterkant van de auto getrokken worden.
Vaak zijn er standaard inbouwruimtes in de auto waar een speaker in past. Als u zelf een gat moet gaan maken voor de speaker (dit zal meestal in de hoedenplank zijn) zit er over het algemeen een papieren mal bij de speakers bijgeleverd.
Voordat u tot de aanschaf van autospeakers overgaat is het verstandig één en ander op te meten. Dit geldt zeker als u speakers gaat inbouwen in reeds bestaande speakerruimtes.
Als u zelf moeite heeft met het inbouwen van speakers, kunt u altijd overwegen om dit te laten doen door een garage of een gespecialiseerd inbouwbedrijf.
Let ook op de bekabeling. Zeker bij speakers met een groot vermogen is het verstandig om een wat dikkere bekabeling te gebruiken. Dit komt de geluidskwaliteit zeker ten goede.
Type speakers
Een luidspreker moet een groot gebied van frequenties kunnen weergeven, van de zeer lage tot hoge tonen. Omdat men vrijwel niet in staat is om uit één luidspreker het volledige frequentiegebied te halen worden vaak meerdere luidsprekers in één luidsprekerkast gebruikt. Het elektronische signaal wordt dan gesplitst door middel van een filter. Een tweeweg luidspreker heeft één zo´n filter ingebouwd. Een tweewegsysteem kan ook meer dan twee luidsprekers per kast hebben, de manier van filteren bepaalt of het een tweeweg danwel driewegluidspreker betreft.
Een driewegsysteem kan veel beter zijn dan een tweewegsysteem maar dat is zeker niet altijd het geval. Een goed tweewegsysteem is vaak goedkoper te maken. Alleen zeer goed doordachte en vervaardigde driewegsystemen zijn in staat een betere muziekweergave te bieden.
Het vermogen
Een versterker heeft een bepaald vermogen, een luidspreker heeft geen vermogen maar wel een bepaalde belastbaarheid. Deze waarde wordt in Watts opgegeven. De luidspreker fabrikant geeft vaak een aanbeveling voor het versterkervermogen. Een versterker met te weinig vermogen zal eerder "clipping" veroorzaken dan een versterker met meer vermogen. Bij "clipping" ontstaat er vervorming in de hoge tonen waardoor de tweeter kan beschadigen. Daarom is het beter een te zware dan een te lichte versterker aan te sluiten.
Impedantie
De impedantie geeft de "weerstand" van de luidspreker weer. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 4 ohm wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 4 ohm aansluit betekent dat een belasting van 2 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken. Controleer daarom vooral bij het aansluiten van extra speakers of de versterker de impedantie aan kan.
-
1
-
2
-
3