Ben je op zoek naar een nieuwe tv? Bereid je dan maar goed voor: ook in 2023 is het aanbod enorm en heb je de keuze uit vele soorten modellen met evenzoveel technieken. Onze TV-Expert Eric Beeckmans onderwierp 16 televisies aan een grondige test - van high-end modellen met een QD-OLED-scherm tot prima middenklassers met LED- en LCD-schermen.

Ben je op zoek naar een nieuwe tv? Bereid je dan maar goed voor: ook in 2023 is het aanbod enorm en heb je de keuze uit vele soorten modellen met evenzoveel technieken. Onze TV-Expert Eric Beeckmans onderwierp 16 televisies aan een grondige test - van high-end modellen met een QD-oled-scherm tot prima middenklassers met led- en lcd-schermen.

Hisense 65U79KQ

Dankzij de aanwezigheid van Dolby Vision IQ, HDR10+Adaptive, een paneel met een goede piekhelderheid en contrast, knappe kleuren en degelijke beeldverwerking, inclusief een 240Hz-mode, is de Hisense 65U79KQ een goede aanwinst in elke woonkamer.

Hij voldoet aan alle eisen die je mag verwachten bij het kijken van films en sport en bij het spelen van games. VIDAA U7 is een vlot werkende smart tv-omgeving met een goed app-aanbod, tenzij je op zoek bent naar Belgische streamingdiensten.

Lees hier de review

Hisense 65U8KQ

Met de 65U8KQ zit Hisense duidelijk op de goede weg, hoewel er nog wat verbeterd kan worden in de beeldverwerking, en het dimming-algoritme nog wat gefinetuned moet worden. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want de Hisense 65U8KQ levert namelijk een zeer hoge piekhelderheid én een zeer goed contrast dankzij een hoog aantal dimmingzones. Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive maken het plaatje compleet.

Ook aan de audiokant is er prima werk geleverd. Deze tv levert prachtige prestaties met sport, games en film en doet moeiteloos zijn werk in alle lichtomstandigheden. We zagen graag nog wat lokale Belgische apps in de VIDAA U appstore, maar over gebruiksgemak hebben we geen klachten.

Lees hier de review

LG OLED65G36LA

De LG OLED65G36LA is het beste bewijs dat oled-technologie nog enorme stappen vooruit kan zetten. Deze slanke tv met het strakke design is zonder meer de te verslagen referentie voor dit jaar. Door de enorme verbetering in piekhelderheid en het ruime kleurbereik hebben zelfs QD-OLED-schermen het nakijken.

De prima audioprestaties blijven een verrassing, zeker als je naar het strakke design kijkt. En met Quick Cards heeft LG webOS 23 nog overzichtelijker en handiger gemaakt. De G3 is niet alleen voor filmfans een topkeuze. Ook sportliefhebbers en gamers vinden alles wat ze nodig hebben. De muurbeugel voor wandmontage is bijgeleverd, een voet is optioneel.

Lees hier de review

LG OLED55C3

LG heeft met de OLED55C34LA opnieuw een mooie tv in de line-up dat nagenoeg alles te bieden heeft wat je van een moderne OLED-tv mag verwachten. De beeldkwaliteit is top, ook al kan hij zich op vlak van helderheid absoluut niet meten met de LG G3-modellen, het verschil is echt groot. Deze LG blijft een uitstekende keuze voor gamers, dankzij vier HDMI 2.1-aansluitingen en tal van gamerfeatures.

WebOS 23 biedt een rijk aanbod apps en features en is nu met Quick Cards nog net wat leuker geworden. Goede audio en eindelijk ook DTS-ondersteuning maken het plaatje compleet.

Lees hier de review

Panasonic TX-42MZW984

De TX-42MZW984 is een kleine OLED-tv met de beeldkwaliteit en het gebruiksgemak van een groter model. Panasonic heeft nergens beknibbeld op uitrusting of kwaliteit. Je geniet dus van prachtige beelden met diep contrast, uitstekende helderheid en natuurlijke, rijke kleuren.

De beeldverwerking is top en laat alleen een steek vallen bij het wegwerken van kleurstroken in zachte gradiënten. Met zijn HDMI 2.1-poorten, True Game-mode en ruime gamer-features is deze tv niet alleen een fijne keuze voor sport en films maar ook voor gamers.

Lees hier de review

Panasonic TX-65MZW2004

Panasonic zet de enorme piekhelderheid van de TX-65LZW2004 fantastisch in, met zijn kenmerkende nauwkeurigheid op vlak van kleur en licht- en schaduwnuances. Omdat hij echter veel eigenschappen deelt met de voorganger, zijn de zwakke punten niet veranderd; hoofdzakelijk het gebrek aan een oplossing voor kleurbanden. Maar dat nemen we voor lief, gezien de beeldkwaliteit.

De geluidskwaliteit maakt deze tv toch wel uniek. Door de Technics luidsprekerarray zijn de soundtracks echt en beleving. Films en games varen er goed bij. Ruime HDR-ondersteuning, HDMI 2.1, een vlot smart tv-systeem, een dubbele tv-tuner, deze tv is rijkelijk uitgerust.

Lees hier de review

Over de test

De nieuwe beeldtechnologie QD-oled kwam in 2022 voor het eerst beschikbaar en is net als oled staat om perfect zwart weer te geven en schakelt het licht voor elke individuele pixel in of uit, waardoor het beeld fantastisch contrast heeft. De pixels hebben bovendien een supersnelle responstijd. Maar ook oled en lcd hebben vooruitgang geboekt, waardoor er een steeds bredere keuze aan uitstekende tv’s is, vooral nu de oled-modellen ook aanzienlijk in prijs zijn gedaald.

Smart-tv-systemen evolueren qua opzet, lay-out en gebruiksgemak langzaam maar zeker dezelfde richting in. De belangrijkste verschillen zitten ’m in welke apps en functies beschikbaar zijn. Maak dus een lijst van functies die je onmisbaar acht en controleer of die zaken beschikbaar zijn op het platform van het model dat je overweegt. Opvallend dit keer is de aanwezigheid van Google TV op de door ons geteste modellen; die wordt steeds vaker geïmplementeerd.

Op high-end modellen wordt er extra aandacht besteed aan goede audio. De audiokwaliteit van de meeste middenklassers is wel wat verbeterd, maar laat soms nog wat te wensen over. Prima voor een doorsnee avondje tv-plezier, maar voor echt filmgeluid of een indrukwekkende game-ervaring kun je beter een soundbar gebruiken of je tv aansluiten op een AV-receiver.

Voor gamers is het aanbod nu groter dan ooit. Vrijwel iedere fabrikant heeft zijn aansluitingen op orde, want op de televisies kun je zonder beperkingen gamen op 4K-resolutie en 120 fps als deze zijn voorzien van een HDMI 2.1-aansluiting en dat is bij alle door ons geteste toestellen het geval.

Het predicaat ‘Goed uit de test’

In onze Grote Televisietest van 2023 zijn alle televisies aan meerdere beoordelingscriteria onderworpen, waaronder beeld- en geluidskwaliteit, design, smart-tv-mogelijkheden, connectiviteit, gebruiksgemak en de prijs-kwaliteitverhouding.

Dit jaar hebben elf van de geteste tv-modellen het predicaat ‘Goed uit de test’ gekregen. Om het ‘Goed uit de test’-predicaat te verdienen, moet een televisie minimaal een cijfer 9 of hoger van onze onafhankelijke televisie-expert hebben gekregen.

Panasonic TX-55MXW954

De TX-55MXW954 beschikt over de goede beeldverwerkingstechniek van Panasonic, ruime HDR-ondersteuning en degelijke kalibratie om het meeste uit deze tv te halen. De tv levert flink wat helderheid en goed contrast, maar de mini-led-achtergrondverlichting gebruikt erg weinig zones, waardoor hij toch op die beide vlakken wat teleurstelt.

In een woonkamer waar meer omgevingslicht is, presteert hij op zijn best. De uitrusting is ruim, met een dubbele tv-tuner en twee CI+-slots, HDMI2.1-poorten en goede gamerfeatures. Wel krijgt de Panasonic 55MXW954 last van de opkomende merken als TCL en Hisense, want die zitten op hetzelfde prijsniveau of lager, terwijl ze meer helderheid en contrast bieden.

Lees hier de review

Philips 55OLED808/12

Deze Philips 55OLED808/12 is een mooie premium-tv met veel features, prima beeldkwaliteit, goede audio en alles wat een gamer zich maar kan wensen. Kleine minpuntjes zijn er wel. De nieuwe oplossing om kleurstroken weg te werken is niet zo efficiënt, en de tone mapping gaat af en toe de mist in, al heeft Philips voor dat laatste al een software-update in de maak.

Nieuwe features zoals de verbeterde lichtsensor en een superresolutie-algoritme leveren wel meerwaarde, en Philips weet zelfs extra helderheid uit het OLED-paneel te halen. Met dit model is de overstap gemaakt naar Google TV. Ambilight is nog steeds beschikbaar, maar dan wel in een driezijdige versie.

Lees hier de review

Philips 55PUS8808/12

Met een aantal kleine verbeteringen heeft Philips de 55PUS8808/12 een duwtje in de juiste richting gegeven. Het scherm komt het meest tot zijn recht in een matig verlichtte woonkamer. De tv levert voldoende helderheid, een ruim kleurbereik en prima kalibratie die je verzekert van mooie beelden.

Voor HDR is de HDR10+ en Dolby Vision-ondersteuning een mooie meerwaarde. Sportfans en gamers komen aan hun trekken dankzij het 120Hz-scherm. De nieuwe processor levert prima beeldverwerking, al blijven kleurstroken in zachte gradiënten een probleem. Met Google TV, DTS Play-Fi en uiteraard Ambilight heeft de tv heel wat features te bieden. Het is een uitstekende familie-tv.

Lees hier de review

Samsung QE55S95C

Dat Samsung al in de tweede generatie van zijn QD-OLED-tv’s een sprong van 30 procent kon maken voor piekhelderheid is een bijzonder aangename verrassing bij deze QE55S95C. We hadden wel graag gezien dat ook de audioprestaties wat meer aandacht kreeg, want die verbleken bij de beeldkwaliteit en maken de aankoop van een soundbar eigenlijk een noodzaak als je volop van film en muziek wilt genieten.

De beeldkwaliteit is uitmuntend, met uitstekende piekhelderheid, perfect contrast, bijzonder knappe en rijke kleuren, zeer brede kijkhoek en prima bewegingsscherpte. Ook voor sport en games zien we de S95C perfect geschikt. Het superslanke ontwerp met de handige One Connect Box garandeert een elegante opstelling. In de Smart Hub vind je niet alleen een zeer uitgebreid aanbod apps, maar ook tal van andere functies. Met de komst van een ingebouwde Zigbee Hub en Matter-ondersteuning is hij ook een dashboard voor je slimme apparaten.

Lees hier de review

Samsung QE55QN90C

Kijk je graag sport, laat je je graag gaan in games of kijk je liever een mooie film? De Samsung QE55QN90C is voor al die scenario’s een uitstekende keuze. De combinatie van zijn zeer ruime piekhelderheid, goed contrast, en rijke kleuren garanderen een sprankelende beeldkwaliteit. Het is jammer dat Samsung geen Dolby Vision biedt, maar desondanks levert hij hele mooie HDR-beelden.

De geluidskwaliteit was beneden de verwachtingen; prima voor dagelijkse tv, maar voor filmsoundtracks die je in midden in de actie zetten kun je beter kiezen om er een goede losse soundbar op aan te sluiten. Veelzijdigheid is ook een pluspunt, de Smart Hub biedt niet alleen veel apps, maar ook veel andere functionaliteit.

Lees hier de review

Sony XR-65X95L

De Sony XR-65X95L is een goede keuze voor gebruik in een woonkamer waar iets meer omgevingslicht is. De verbeteringen tegenover het model van vorig jaar zijn wel vrij beperkt. Iets beter contrast, meer dimming zones, iets meer piekhelderheid, ja, maar hij loopt wat achter op de concurrentie. Zolang je de kamer niet verduistert, is het blooming effect van de local dimming niet vervelend.

Sony zet het potentieel van de tv bijzonder goed in, zodat de beeldkwaliteit prima is. Sport lijkt ons de ideale content, al zal je zeker ook van film genieten. De puike audio en gebruiksvriendelijke Google TV-omgeving ronden een prima aanbod af. De X95L is goedkoper dan het equivalente model van vorig jaar, maar wat ons betreft nog steeds aan de hoge kant.

Lees hier de review

Sony XR-55A95L

Voor de echte filmliefhebber is de XR-55A95L is het paradepaard van Sony. En dat kunnen we beamen, want deze tv is een plezier om naar te kijken. Het is jammer dat hij nog steeds maar twee HDMI 2.1-poorten heeft. Het nieuwe QD-OLED-paneel levert voortreffelijke helderheid en contrast, en een enorm kleurbereik. Sony zet dat prachtig in; met goede beeldverwerking in zowel SDR als HDR geniet van je accurate weergave.

De Acoustic Surface zorgt voor erg goede audio. Het gebruiksgemak van Google TV en het ruime app-aanbod maken de tv compleet.

Lees hier de review

TCL 98C735

TCL lijkt vastberaden om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen, want nu heeft het merk óók de categorie ultragrote beeldschermen én projectoren in het vizier. En met succes. Alleen voor echt filmgeluid met veel surround en basgeluid kun je beter voor een soundbar kiezen, maar afgezien daarvan is deze tv een schot in de roos.

De TCL 98C735 biedt je een (bijna) 100inch-beeld voor een wel heel aantrekkelijke prijs. Je kunt hem inzetten voor film, sport of games in een gewone degelijk verlichte woonkamer, terwijl je geniet van helder, contrastrijk en kleurrijk beeld. Dankzij Google TV heb je bovendien een erg rijke smart-tv-omgeving.

Lees hier de review

TCL 65C845

Deze TCL 65C845 levert beeldprestaties die eerder horen bij hoger geprijsde modellen. Het is een prachtige allround-tv die zowel voor film, sport als games, ongeacht je kijkomgeving, verduisterd of juist goed verlicht, hele mooie beelden laat optekenen.

De uitstekende bewegingsscherpte dankzij de optie voor een 240Hz refreshrate is vrij uniek. Doe er de prima audio bij, en het uitgebreide Google TV-aanbod, en het plaatje is compleet. Een aanrader.

Lees hier de review

TCL 55C745

Met de TCL 55C745 haal je een tv met verrassend goede prestaties in huis. Waar hetzelfde model vorig jaar nog redelijk wat compromissen moest sluiten, is dat nu niet meer het geval wat beeldkwaliteit betreft. De audiokwaliteit valt nog wel tegen, maar met 120 local dimming zones levert deze tv zeer goed contrast en helderheid. Aangevuld met ruime HDR-ondersteuning en het gebruiksgemak en streamingaanbod van Google TV kun je op uitstekend filmplezier rekenen.

Deze TCL is ook uitgerust als uitstekend game-scherm, met opties voor 144Hz of zelfs 240Hz refresh rates. Een tv die zeker op de shortlist moet staan als je op zoek bent naar een nieuwe middenklasser.

Lees hier de review