Cappuccino kan niet zonder melkschuim
Nou ja, ‘dat jaren zeventig’ is wellicht wat overdreven. Maar ook in ons land – ooit het land van de filterkoffie – zijn we inmiddels toch behoorlijk overgestapt op Italiaanse koffiespecialiteiten. Naast de espresso – waar je toch vooral een espressomachine voor nodig hebt – is de cappuccino ook geliefd. Feitelijk is dat espresso met een scheut melk. Maar dan wel opgeschuimde melk in de vorm van een heerlijk luchtig schuimlaagje dat óp de koffie drijft. Ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt toch ook weer net wat anders, wat wolkeriger zeg maar. Om dat zelf te fabriceren heb je een melkopschuimer nodig. Soms vind je een stoompijpje aan de net wat geavanceerdere espresso-machine waarmee melk snel is op te schuimen door er simpelweg hete stoom doorheen te blazen. Dat is de ‘officiële’ manier. Maar veel espresso- en Nespresso (en aanverwanten) hebben zo’n pijpje niet. Daarvoor wijk je dan uit naar een melkopschuimer.