Zo boor je veilig in beton

Omdat beton een hard materiaal is, is het zaak je goed voor te bereiden op het boorwerk. Op die manier voer je deze klus veilig uit. Wat is de juiste boor? En hoe ga je vervolgens te werk? Met deze tips kun veilig in beton boren.

Op zoek naar een nieuwe boormachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Gebruik een boorhamer

Beton is een hard materiaal. Zodoende kun je het beste voor een klopboormachine of (nog beter!) een boorhamer kiezen. Een boorhamer maakt een hamerende beweging, waarmee het apparaat veel kracht kan overbrengen. Dat maakt de slagkracht van een boorhamer zelfs nog groter dan de klopfunctie van een klopboor. Dat is met name handig als je wilt boren in gewapend beton. Naast het type boormachine is ook de keuze voor het boortje erg belangrijk. Kies daarom voor een speciaal betonboortje.

Gebruik een dieptestop

In het gat dat je geboord hebt, wil je natuurlijk een plug plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de plug goed past, is het belangrijk dat je niet te diep of juist te ondiep boort. Een handig hulpmiddel daarbij is een dieptestop. Veel boorhamers zijn standaard uitgerust met een dieptestop. Heb je geen dieptestop? Je kunt je boortje ook op de juiste diepte markeren, bijvoorbeeld met een stukje tape. Je boort tot het stukje tape en niet verder.

Gebruik een leidingzoeker

Je wilt tijdens het boren natuurlijk ook geen leidingen en kabels raken! Dat kan namelijk niet alleen veel schade, maar zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Het hulpmiddel dat je helpt om de locatie van waterleidingen, gasleidingen, elektriciteitsleidingen, telefoonkabels en betonwapeningen te vinden, is een leidingzoeker. Omdat een leidingzoeker onder sommige omstandigheden niet heel nauwkeurig werkt, zet je ook altijd de stroom uit voordat je gaat boren. Ook is het slim om andere informatiebronnen, zoals bouwplannen, nog even te controleren.

Gebruik bescherming

Tot slot dan nog bescherming van je zelf en de kamer. Omdat boorgeluiden luid zijn, kun je gemakkelijk gehoorschade oplopen. Het is dus belangrijk je oren te beschermen, bijvoorbeeld met oorkappen. Je ogen bescherm je met een veiligheidsbril tegen rondvliegend stof. En omdat stof je luchtwegen kan irriteren, kun je ook nog voor een stofmasker kiezen. Vang het stof sowieso zoveel mogelijk op met een stofzuiger. Het is daarbij handig als iemand je even bijstaat en de stofzuiger onder het boorgat houdt.