Informatie over multifunctions

Met een multifunction (ook wel all-in-one of multifunctional genoemd) kun je printen, kopiëren, scannen en soms ook faxen. Vaak kun je ook printen vanaf externe bronnen zoals een geheugenkaart, usb-stick of smartphone. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

 


 

Bekijk alle All-in-one printers

Algemene informatie over multifunctions

Een multifunction wordt ook wel multifunctional of all-in-one-printer (alles-in-één) genoemd. Logisch, want een multifunction combineert meerdere functies in één apparaat. Een multifunction kan sowieso printen, kopiëren en scannen. Daarnaast kan een multifunction ook nog zijn uitgerust met een fax. Andere diverse extra’s zijn bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer en Pictbridge, waarmee je rechtstreeks kunt printen vanaf een digitale camera.
Bij de aanschaf van een multifunction dien je rekening te houden met de voor- en nadelen van een dergelijk apparaat. Grootste voordeel is wel de prijs, want de aanschaf van drie of vier losse apparaten is een stuk duurder dan de aanschaf van één apparaat dat diverse functies combineert. Een ander groot voordeel is dat je met een multifunction je werkkamer of kantoor heel netjes kunt houden. Het aantal verbindingskabels en netsnoeren wordt namelijk tot een minimum beperkt, zeker als de multifunction ook nog eens draadloos kan printen. Een nadeel kan zijn dat als één van de functies defect raakt, je gelijk het hele apparaat kwijt bent voor reparatie

 

Een inkjetmultifunction of een lasermultifunction?

Voordat je een multifunction aanschaft, moet je je eerst afvragen waarvoor je de printer hoofdzakelijk gaat gebruiken. Is dit bijvoorbeeld voor het scannen en afdrukken van je (digitale) foto’s, dan ligt een inkjetprinter het meest voor de hand. Ga je de printer meer gebruiken voor het afdrukken van tekst en illustraties en maak je meer dan zo’n 200 afdrukken per maand, dan kan een laserprinter voordeliger zijn.

Extra functies van multifunctions

Veel inkjetmultifunctions zijn tegenwoordig uitgerust met extra opties voor het afdrukken van digitale foto’s. Als je een digitale foto- of videocamera hebt die is uitgerust met PictBridge, kun je foto’s afdrukken door je camera rechtstreeks op de printer aan te sluiten. De tussenkomst van een pc is dan niet meer nodig. Ook handig is een geheugenkaartlezer (cardreader) in de printer. Je kunt dan foto’s rechtstreeks van de geheugenkaart printen door de geheugenkaart uit je camera te halen en in de printer te stoppen.

Cartridges en toners van een multifunction

Een inkjetprinter gebruikt vloeibare inkt die op het papier wordt gespoten. Steeds vaker worden multifunctions uitgerust met separate inktcartridges. Als een bepaalde kleur op is, hoeft dan niet meteen de hele kleurencartridge te worden vervangen maar alleen de kleur die op is. Dit betekent een aanzienlijke kostenbesparing. Een laserprinter werkt met toner (inkt in poedervorm). Zulke toner is in aanschaf beduidend duurder maar gaat wel veel langer mee dan inktcartridges.

Als je nieuwe inktpatronen voor je printer nodig hebt, kijk dan even verder op Kieskeurig.nl bij de inktcartridges.

 

Scannen bij een multifunction

Met de scanfunctie van een multifunction kun je afbeeldingen, foto’s of tekst inscannen om bijvoorbeeld te kunnen gebruiken voor je eigen homepage of voor archivering. Uiteraard kun je de ingescande afbeeldingen ook printen of verder bewerken (voor bijvoorbeeld posters of zelfgemaakte verjaardagskaarten). Beschikt een multifunction over een transparantenadapter, dan kun je daarmee ook dia’s en (kleinbeeld)negatieven inscannen. Bij de specificaties vind je terug of de printer in zwart-wit of in kleur scant.

Resolutie en kleurdiepte van multifunctions

De kwaliteit van een scan wordt uitgedrukt in een resolutiewaarde. Deze wordt weergegeven in ‘dpi’, dat staat voor ‘dots per inch’, oftewel het aantal beeldpunten. De resolutie bepaalt in grote mate de kwaliteit van een scan. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter de scan. Een andere specificatie waaraan de kwaliteit van een scanner gemeten kan worden, is de kleurdiepte. Deze wordt weergegeven in bits. Hoe hoger de kleurdiepte, hoe meer kleuren de scanner kan onderscheiden. Op dit moment zijn scanners met een kleurdiepte van 24 of 48 bit de standaard.

Optische resolutie en digitale resolutie van multifunctions

Bij scannen is er een onderscheid tussen de optische en de digitale scanresolutie. De optische resolutie is de werkelijke resolutie waarmee de scanner een scan maakt (bijvoorbeeld 1200 x 1200 dpi). De digitale resolutie is de maximale resolutie die de scanner met behulp van extra software kan behalen (bijvoorbeeld 19.200 bij 19.200 dpi). Deze techniek wordt ook wel interpolatie genoemd.

Kopiëren met een multifunction

Vaak kan een multifunctionprinter ook kopiëren. Een aantal doet dat bovendien ook nog in kleur. Belangrijk punt om op te letten bij de kopieerfunctie is de snelheid waarmee een kopie gemaakt kan worden.

Aansluitingen en snelheid van een multifunction

De snelheid van een multifunction is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een eigen processor en het soort aansluiting(en). De meestgebruikte aansluiting is usb. Maar ook bluetooth, firewire en wifi (wireless lan) tref je steeds vaker aan.

Een ander kenmerk is het geheugen. Vooral een multifunctional die intensief gebruikt wordt (bijvoorbeeld in een thuiskantoor) kan met meer geheugen zijn taken sneller uitvoeren. Bij minder intensief gebruik is het geheugen niet zo van belang.

Sommige multifunctions beschikken over één of meer netwerkaansluitingen. Hiermee kunnen meerdere computers van dezelfde printer gebruikmaken, bijvoorbeeld via een bekabeld of draadloos netwerk. Met name voor kantoren is dit een handige optie, maar ook voor het thuisnetwerk kan dit zeer van pas komen.

 

Papier bij een multifunction

Het maximale printformaat bij een gemiddelde printer is doorgaans A4 (210 x 297 millimeter). Maar er zijn ook printers die tot A3-formaat (420 x 297 mm) kunnen afdrukken. Er zijn verschillende manieren waarop papier in de printer kan worden ingevoerd: handmatig, met behulp van een sheetfeeder en via een cassette. Met een sheetfeeder (ook wel adf genoemd) kunnen meerdere vellen papier achter elkaar worden gescand, gefaxt of gekopieerd.

Beste all-in-one printers
Populairste all-in-one printers