Eigenschappen van een kookplaat
Of je nu gaat koken op gas of door middel van elektrisch koken je eten gaat bereiden, kookplaten kunnen dit op uiteenlopende manieren voor je vergemakkelijken. Over een aantal features zal elke kookplaat moeten beschikken.
Zo is er altijd minimaal één kookzone, maar meestal zijn dat er wel vier of vijf. Kookzones zijn de plekken waar je je pan kunt verhitten zodat je lekkere maaltijden kunt bereiden. Ook zal een kookplaat knoppen hebben waarmee je de kookplaat bedient. Niet alleen om de kookplaat aan of uit te zetten, maar ook om bijvoorbeeld de temperatuur per kookzone in te stellen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere features die onderdeel zijn van een kookplaat. Hieronder zijn de belangrijkste overzichtelijk voor je weergegeven.
Bediening van de kookplaat
Met behulp van draaiknoppen kun je de meeste gaskookplaten bedienen. Inductie- en keramische kookplaten zijn meestal uitgerust met tiptoetsbediening of touch control. Een nieuwe vorm van bediening is de zogeheten slider control bediening. Even strijken met je vingertop is dan voldoende om het warmer of zachter zetten van je kookplaat te regelen.
Panherkenning
Veiligheid is enorm belangrijk tijdens het koken en er zijn verschillende methodes bedacht om de veiligheid in de keuken te waarborgen. Door middel van panherkenning weet een kookplaat dat er een pan op een van de kookzones is geplaatst. Haal je de pan ervan af, dan merkt de kookplaat dat en zal de kookzone automatisch worden uitgeschakeld.
Kinderslot en automatische uitschakeling
Ook een kinderslot op een kookplaat zorgt voor veilig koken. Als kinderen per ongeluk hun hand op de kookplaat leggen, zal deze niet warm zijn dankzij het kinderslot. De optie automatische uitschakeling regelt dat de kookplaat na verloop van tijd automatisch wordt uitgezet op het moment dat je dat zelf vergeten bent.
Restwarmte-aanduiding
Elektrische-, halogeen- en keramische kookplaten koelen in principe uit zichzelf niet snel af. Vaak beschikken dit soort kookplaten dan ook over restwarmte-aanduiding. Je kunt dan zien of de kookzone nog warm is omdat de temperatuur apart wordt aangegeven.
Wokbrander
De tijd van elke dag aardappels, groenten en vlees is voor de meeste keukenprinsen en –prinsessen allang voorbij. Vooral het wokken is inmiddels niet meer uit de Nederlandse keukens weg te denken. Om het wokken van gerechten makkelijker (en beter) te maken, beschikken veel kookplaten over speciale wokbranders.
Ingebouwde vonkontsteking
Kook je op gas, dan is het makkelijk als je niet steeds met lucifers of een gasaansteker het vuur van de kookzones hoeft aan te steken. Speciaal daarom is de automatische vonkontsteking ontwikkeld. Met behulp van één druk op de knop steek je de gasvlam dan aan.