Informatie over hogedrukreinigers

Een hogedrukreiniger is handig om zowel je terras, auto als fiets te reinigen. Let op de werkdruk en de wateropbrengst. Een losse terrasreiniger voorkomt gespetter als je je terras schoonspuit. Op deze pagina vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een hogedrukspuit.


Bekijk alle Hogedrukreinigers

Hogedrukreiniger algemeen

Hogedrukreinigers zijn er in allerlei uitvoeringen. Van lichte apparaten voor sporadisch gebruik, tot zwaardere apparaten voor regelmatig gebruik. Er zijn een aantal eigenschappen waar je op kunt letten voor je tot aanschaf van een hogedrukreiniger over gaat.

  • De werkdruk van de reiniger wordt uitgedrukt in "bar" en is een maat voor de kracht waarmee het toestel het water naar buiten perst. Een hogere druk geeft uiteraard een krachtiger waterstraal. Bijna alle apparaten hebben minimaal een werkdruk van 100 bar. De duurdere apparaten gaan zelfs tot 140 bar of meer.
  • De aansluitwaarde is een maat voor hoeveel energie de reiniger gebruikt en wordt weergegeven in kW (kilo Watt). Indirect zegt dit ook iets over de kracht van een reiniger. In principe zal een hogedruk reiniger met een hogere aansluitwaarde krachtiger zijn dan één met een lagere aansluitwaarde. Dit is echter slechts een vuistregel.
  • De wateropbrengst geeft aan hoevel water per uur de reiniger verbruikt. Een hogedrukspuit die bij een gelijke werkdruk een grotere wateropbrengst heeft, zal een groter reinigend vermogen hebben.

Watertemperatuur hogedrukreiniger

Als je zwaar vervuilde onderdelen moet schoonmaken die vervuild zijn met bijvoorbeeld olie of vet, kun je de hogedrukspuit met warm of heet water laten spuiten. Niet elke hogedrukreiniger is hier echter geschikt voor. De hogedrukreiniger verwarmt het water zelf niet. Deze moet dus aangesloten worden op een warmwaterkraan.

Onderhoud hogedrukreiniger

  • In de handleiding kun je zien of het nodig is om af en toe de olie te verversen van de hogedrukreiniger
  • Als je het apparaat 's winters bewaart in een ruimte waar het vriest dien je het apparaat te voorzien van antivries. Als dit nodig is staat in de handleiding hoe je te werk moet gaan.
  • Als het apparaat langere tijd niet gebruikt wordt is het verstandig om alle onderdelen die je los kunt koppelen ook daadwerkelijk los te koppelen. Zo blijven de rubber ringetjes beter in conditie. Tevens is het verstandig om de rubbertjes nu en dan in te vetten met siliconen- of kranenvet.

Reinigingsmiddel

Sommige hogedrukspuiten beschikken over de mogelijkheid om een schoonmaakmiddel door het water te mengen. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Via een reinigingsmiddelen tank op het apparaat zelf. Dit is de meest comfortabele manier.
  • Via een aanzuigslangetje. Er kan een slangetje in een bakje met reinigingsvloeistof plaatsen zodat de vloeistof opgezogen kan worden.
Tips
  • Na het schoonspuiten van een terras is het aan te bevelen om wat zand over het terras te gooien en dit in te vegen met een bezem. Zo vul je het weggespoten zand weer aan en blijven de voegen mooi dicht.
  • Als zich na het reinigen plasjes vormen op het terras, kun je deze het beste even wegvegen met een bezem. In dit water zitten veel vuildeeltjes van het reinigingsproces. Als je de plassen gewoon laat opdrogen zal op deze plekken het vuil weer in de stenen trekken.

Veiligheid hogedrukreiniger

  • Door de kracht die er vrij komt kunnen loszittende deeltjes met grote kracht weggespoten worden. Zorg ervoor dat er in een ruime straal geen andere personen (en vooral kinderen) aanwezig zijn.
  • Draag een veiligheidsbril.
  • Voordat je de hogedrukreiniger inschakelt nog een keer controleren of alle verbindingen goed vast zitten.
  • Als je de spuitlans bedient vanaf een ladder hou dan rekening met de "tegenkracht" die de spuitlans kan leveren.

Vuilfrees

 
vuilfreesSommige apparaten zijn standaard voorzien van een zogenaamde "vuilfrees". Dit is een onderdeel waarmee de reiniger nog krachtiger gaat werken. De vuilfrees bevestig je in plaats van de normale spuitlans op de reiniger. Een vuilfrees spuit eigenlijk maar een heel dun straaltje water met grote kracht naar buiten. (te vergelijken als je met de hand een tuinslang dicht knijpt).

Het voordeel van zo'n dun straaltje is dat de kracht nog veel groter is dan wanneer je met een gewone spuitlans werkt. Nadeel is echter dat het werkvlak vele malen kleiner is. Om het probleem van het kleine werkvlak op te lossen wordt ervoor gezorgd dat het straaltje met grote snelheid gaat roteren. Hierdoor heb je zowel een extra grote reinigingskracht, als een groot werkvlak. Let er wel op dat niet alle voorwerpen geschikt zijn voor een vuilfrees. Zo is het niet verstandig om bijvoorbeeld een auto of fiets hiermee te reinigen. Hiervoor kun je beter de gewone spuitlans gebruiken.

Hogedrukreiniger accessoires

 
terrasreinigerHogedrukeinigers zijn vaak voorzien van speciale hulpmiddelen. Denk hierbij aan speciale borstels, terrasreinigers, rioolontstoppers enz. De meest bekende is wel de terrasreiniger ook wel patioreiniger genoemd. Zo'n reiniger is voorzien van een afdekkap. Hierdoor voorkom je dat vuil en water alle kanten opspat. In de handleiding van de hogedrukreiniger staat aangegeven welke accessoires voor de reiniger geschikt zijn.

Tevens vind je in onze productvergelijker of de reiniger is voorzien van een vuilfrees of wasborstel.

Beste hogedrukreinigers
Populairste hogedrukreinigers